Servetten är kronan på verket för kuvertet tycker jag. Och inför de olika högtiderna som står för dörren kanske lite idéer inte är så illa?
 
En påsk kom och jag stod lite smått handfallen när det var dags att duka upp för påskmiddag. Det blev enkelt hållet men kändes i alla fall som påsk. Mitt kuvert bestod av Swedish Graceporslin, assiett och stor tallrik, de finare slipade rostfria besticken och champagneglas från Kosta Boda Chateaux. Maken hoppade över förrätt och ville ha vin så vid hans kuvert blev det ingen assiett och ett vinglas istället för champagneglas. Bådas kuvert kröntes av en mönstrad pappersservett rullad på diagonalen och sedan vikt som ett V.
Efter det hände egentligen inte så mycket förrän vi åt en liten födelsedagsmiddag i maj - jag fotade aldrig den dukningen men jag har foto på vad som åts och där kan man skymta att dukningen inte hade ändrats så mycket... Men kuverten bestod av de gröna tallrikarna från Rörstrand och champagnelgas från Nachmann kan man se. Vi åt quorn med grön sparriskräm och frästa wokgrönsaker. Gott? Jajamen!
Nästa festligare tillfälle blev en spontanmiddag en höstlördag. Till den mönstrade duken blev det enkla kuvert, vitt Arabiaporslin med rostfria bestick och släta rödvinsglas från Åhléns Bistro-serie. De vita bomulls/linneservetterna rullades ihop och lades bredvid kuverten där förrätten redan fanns upplagd.
En lördagsmiddag på egen hand fick en findukning med Swedish Grace, rostfria bestick, assietter av pressglas från ÖB, vitvinsglas från In & Finn, rödvinsglas från Bistro-serien och second hand-fyndade starkvinsglas och vita bomullsservetter med stjärntryck i en liggande brytning.
Fredagen efter var det dags för en liten tjejmiddag igen. Den här gången blev det ganska enkla kuvert, men i alla fall Swedish Grace-porslin, slipade lite finare rostfria besticken och vinglas från Chateaux-serien. Vinröda linneservetter ihopdragna som en "strut" ombundna med grå bomullsband krönte det hela.
En helgmiddag med maken fick en enklare variant. Vitt porslin från Arabia, rostfria bestick, udda släta vinglas från olika ställen (resten hade gått i kras) och grå pappersservetter som veks ihop och bands om med silvervita tygband. Servetten låg på kuverten men jag fick förstås flytta den när det var dags att servera varmrätten...
Hösten rullade på - snart blev det julafton och det blev dags för nästa findukning. Temat kan beskrivas som Mer jul! En orgie i rött och grönt - och ett kuvert med Rörstrandsporslin, nysilverbestick i gammal stil och ett paket av en röd tygservett och gröna presentband. Minns inte med säkerhet men troligen användes vinglas från Chateaux-serien.
Så kom nyårsaftonen och till den bjudningen dukades det upp med nyinköpt porslin från In & Finn - Groovy i svart (finns också i vitt och grått) över guldfärgade undertallrikar, guldfärgade bestick från Lagerhaus och för att spara plats valde jag att endast duka upp med starkvinsglas till förrätten. De vita bomulls/linneservetterna bröts i en enkel variant och pyntades med guldfärgade julgransornament och nyårsmasker gjorda av guldfärgad kartong.
Nytt år och framåt vårvintern dukades det upp för tjejmiddag. Den här gången valde jag att duka med nysilverbestick med snirklig design och lite blandade glas, mest Chateaux-vinglas men också något rödvinsglas från Bistro-serien. Jag valde att inte duka fram pórslinet (Swedish Grace) utan lade de rullade rosa linneservetterna med silver&guldmetallicband direkt på duken.
Påskmiddagen blev en lite experimentell variant. Svarta tallrikar från Groovy-serien som finns hos In & Finn, svarta bestick från en nätbutik, rullade rosa servetter med egengjorda servettringar av rosa papperssnören och svarta hobbypärlor - och en liten gul påskkyckling. Glasen som valdes den gången blev selterglas från Chateaux och champagne- + rödvinsglas från Bistro-serien.
En middag för 7 i maj dukades det upp väldigt enkelt med papperstallrikar, engångsglas och t o m de silverfärgade besticken var engångs. Fina lila pappersservetter ombundna med gröna organzaband fullbordade kuverten.
Inte så långt efter dukades det upp för att fira bröllopsdag här hemma. Swedish Grace, guldfärgade bestick, selter- och champagneglas från Chateaux med likörglas från Lagerhaus och vita pappersservetter i finare kvalitet veckade och ombundna med orange satinband utgjorde kuverten.
Sommarstiltje - men en festlig lunch dukades det upp för under den varma julimånaden. Swedish Grace, nysilverbesticken i snirklig design, champagneglas från Nachmann och rosa linneservetter knutna som en stiliserad ros i ena änden.
En tidig höstlördag provåts nyårsmeny här hemma och givetvis dukades det upp till en fest för två. Swedish Grace-porslin, assiett av pressglas från ÖB, nysilverbestick, vitvingslas från In & Finn och en hittepåbrytning ihophållen av ett hårspänne byggde kuvert.
Tiden gick och en provmiddag till hölls för att utvärdera några ändringar i den tänkta menyn. Nu valdes svarta Groovy-porslinet med assietter från In & Finn, guldfärgade bestick, champagneglas från Bistro-serien och vitvinsglas också från In & Finn. De mörkmörkblå linneservetterna veks och bands om med orange satinband som också band besticken mot servetten.
Det var inte Halloween än - men jag kände mig sugen på att börja med lite dukningar åt det hållet, så en lördagsmiddag några veckor innan Halloween dukades det upp med svart Groovy-porslin, assietter av pressglas från ÖB, guldfärgade bestick, champagnegöas från Bistro med vitvinsglas från In & Finn - och orange pappersservetter rullade och ombundna med svarta spetsband.
Tydligen fick jag inte riktigt nog av Halloween-inspirerade dukningar - så helgen efter dukades det upp med det svarta Groovy igen, nu med rostfria bestick, vitvinsglas från In & Finn och starkvinsglas som maken hade med sig in i boet. En orange servett lades som kontrast mellan porslinet och den svarta pappersservetten, rullad och ombunden med svart glittrigt presentsnöre.
Sedan närmade det sig Halloween mer "på riktigt". Vi dukade upp för Halloween-middag - och vad passar bättre än svarta Groovy-porslinet med Swedish Grace-assietter, svarta bestick och en svart pappersservett med "tygkänsla" vikt som en häxhatt? Till kuverten användes vitvinsglas från In & Finn med selterglas jag fick i present "för 100 år sedan."
En bukett röda rosor gav mig lusten till en dukning där kuverten utgjordes av Swedish Grace, assietter av pressglas från ÖB, snirkliga nysilverbestick, gammeldags vinglas fyndade hos Stadsmissionen och makens starkvinsglas. En grå bomullsservett bruten i en enklare variant av Kronan fick kröna alltsammans.
November rullade på och det blev dags för att återuppväcka en familjetradition från min uppväxt. En gåsmiddag. Dock utan gås, men med svampsoppa, ankbröst, quorn och en äppelkaka på mammas vis med vaniljsås. Höstiga toner kändes självklart, med kuvert bestående av Swedish Grace, sopptallrikar från Gustavbergs Regina, slipade rostfria bestick, vitvinsglas från In & Finn, vinglas från Chateaux-serien och lite olika second hand-fynd. De mörkmörkblå linneservetterna rullades ihop och bands om med breda guldbruna tygband - de lades på kanten för jag ville inte skymma det fina mönstret i sopptallrikarna.
Sedan följde en middag på egen hand. Jag valde att använda de blåvita sopptallrikarna igen - de är inte så djupa så de fungerar utmärkt till att servera t e x en gryta. Nu blev det en mörkmörkblå linneservett bruten i Pyramiden, guldfärgade bestick och vitvinsglas från In & Finn.
Adventstiden inleddes och en röd bas gav mig idén till att bygga det här kuvertet - vitt porslin från Arabia, rostfria bestick, vitvinsglas och en röd bomullsserett bruten i en enklare solfjäder fick toppa alltsammans.
Så blev det julafton och jag valde att använda Swedish Grace-porslin, guldfärgade bestick, fina slipade kristallglas som fyndats på second hand, och vita bomulls/linneservetter rullade och ombunda med guldvita band.
Till nyårsafton valdes Swedish Grace-porslinet, snirkliga nysilverbestick, champagneglas från Nachmann och vinglas från Kosta Boda Chateaux. Vita bomulls/linneservetter bröts i Ljuset och bands om med smala silversnören.
Forts följer!
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej