Tills ett virus satte käppar i hjulen...
 
2018 råkade min födelsedag infall en lördag - så jag tänkte att det skulle passa med en vårmiddag vid det tillfället. För att göra det enklare och slippa makens gnöl över disk m m så valde jag den gången att duka med enågngsartiklar.
 
Vi blev 7 till bordet - och skrivbordet fick agera matbord så alla fick plats. Genom att ställa borden som en kvadrat blev det ingen som behövde hamna på en kant.
Maten var buffé med sallad, bröd och 4 olika proteintillbehör, 2 för köttisarna och 2 för veggiesarna + tre dressingar. Desserten var marängbottnar med varma bär och vispgrädde till.
Det blev supertrevligt och en lyckad fest - så vad passade bättre än att göra det till en tradition? 2019 dukades det upp till fest för åtta - en dag som började med migrän och lätt matförgiftning... Men på något sätt lyckades jag pigga på mig och få till en dukning kring samma bordsuppställning som året innan. Svart/vitt med rosa accenter valdes som dukningstema - delvis av praktiska skäl.
För enkelhetens skull blev det kall mat - men en trerätters.
2020 tänktes det en lite enklare vårmiddag för max 6 personer - men så blev det ju pandemi - så det fick bli en vårmiddag med färre deltagare - d v s vi två härhemma. Jag gjorde om menyn och dukade nog lite lyxigare än jag gjort om vi varit 6 personer - men färgtemat var det samma.
Menyn som var tänkt från början:
 
Istället blev det trerätters, och lite av "man tar vad man har". Svampstuvning på toast inledde.
Färsbiff med potatisklyftor och kryddsmör - maken fick veggiefärsbiff.
Salted caramel-glass med färska hallon blev desserten.
Förra året fyllde undertecknad 60 och firade med en festlunch för två på själva dagen - följande lördag blev det "galamiddag" - och åter igen en vårmiddag för två. Nu dukades det också "fint" - med stärkta linneservetter, vita rosor och gröna glasdroppar för månadsstenens färg.
Till ett sådant tillfälle ska det ju vara "gala" - så det blev fyrarätters. Maken ville hellre ha biffar av formbar "ärtköttfärs" så det blev det stället för champinjonfärsbiff.
 
I år blir vi troligen 6 personer och min tanke är vitt med aprikos och rosa accenter. Det sistnämnda kan hänga lite på vilka blommor jag får tag på. Men något åt det här hållet blir troligen dekoren.
 
Dukningen går åt det här hållet:
 
 
Men jag har tänkt att använda vita tygservetter brutna som här:
Om plats tillåter så är det inte möjligt att jag låter den här trona i mitten - det är en present och en mycket uppskattad sådan, från en barndomväninna som kommer att närvara.
Och tänkt meny:
Tvårätters och kall meny alltså - det blir enklast så och med tilltugg till fördrinken så blir det ändå mättande tror jag.
 
Stor del av nöjet när det gäller fester är planerandet. Det ska bli så trevligt och kul att få ha en vårmiddag här hemma igen. Det var svindlande 3 år senast! Om jag menar med fler än två alltså. Nytt matsalsbord har införskaffats så själva bordsbygget kommer att bli annorlunda i år - lite beroende på om vi blir 6, 7 eller 8 vid bordet.
 
Det här blir sista inlägget här, jag har en annan blogg, lottskypottsky.blogg.se som jag nu kommer att göra inlägg om både naglar och dukningar och allt möjligt annat istället för att ratta två.