Medan julimånaden bjudit på värme och sol har jag arbetat och arbetat och...
 
Men nu börjar äntligen semestern! Fyra veckor av inga tider att passa, yey!
 
Det måste firas! Så i sena eftermiddagen blev det en 3-rätters middag, vid festdukat bort i svart/vitt & guld.
 
Vilken ton och färgtema jag ville ha i dukningen satt långt inne den här gången. Ibland vet jag direkt hur jag ska duka, ibland får det liksom gnetas fram.
 
En bukett gula nejlikor med orangefärgade kanter gav första embryot till idé. Sedan kom "stora bilden" när jag bläddrade igenom gamla foton. Svart/vitt + guld skulle bli fint kände jag.
 
Fram kom en gammal stuvbit som en gång för många år sedan användes till en nyårsmiddag.
Den här gången ville jag att den vita duken skulle skymta fram så jag vek och donade och lade stuvbiten åt "andra hållet". Svart och vitt porslin med svarta rullade linnerservetter ombundna med smala guldfärgade band blev rätt i det hela tyckte vi. Guldfärgade bestick och glas från Nachtmann + starkvinsglas från Ikea blev en fin fullbordan av kuverten.
Blommorna i mitten flankerades av ljuslyktor i guldfärg, mörka och ofärgade, "diamanter" och solar och månar. De senare är gardinhållare men fungerar ju så här med.
Orkar man inte stärka och bryta är rullade eller vikta servetter med band om väl så fint. Det sägs att man inte ska använda servettringar för att man förr återanvände servetter och att servettringarna hade namn på - men i våra moderna tider är det väl ingen som på riktigt tror att man inte tvätta tygservetter efter användningen?
Vad låg på tallrikarna? Vi började med räksallad - till mig, och ett glas Crémant de Bourgogne - det är som äkta champagne i stilen men inte från Champagne utan från - duh, Bourgogne. Istället för champagneglas valde jag att dricka ur ett vinglas - för att spara lite disk...
Maken är veggie och dricker inte särskilt mycket alkhol - hans förrätt blev en grekiskinspirerad sallad med gluten- och alkholfritt öl. Han som så många andra är överkänslig mot gluten.
När jag veckohandlade häromdagen såg jag att det fanns färska kantareller - vilket födde tanken "quorn med kantarellstuvning...?" Så blev det. Konjaksmarineade quornfiléer med kantarellstuvning, potatis för maken, sallad för mig + öl och sydafrikansk Shiraz.
 
En festmiddag behöver förstås en dessert - enklast tänkbara men så gott - färska hallon med vispad grädde och ett glas körsbärsvin.
Sommaren är inte över men det kändes rätt att ha mustigare mörkt i dukningen den här gången.
Svart/vitt är alltid tacksamt - parat med metallfärger blir det extra festlig känsla.