Sommar brukar vara en period när det inte blir så mycket "finmiddagar" vid festligt dukat bord. Det ligger kanske i sakens natur med sommar, avslappnat, inte så planerat.
 
Då och då händer det i alla fall att "festsuget" dyker upp och då kan det bli som en sensommarlördag förra året. Man fixar till det snabbt och får använda vad som finns.
 
Levande blommor är alltid trevligt och för min del förhöjer det festlighetsfaktorn vid ett dukat bord. Men när man inte har så mycket tid på sig och vill överraska någon innan de hinner hem får man improvisera.
 
Tygblommor har jag en del, och börjar tröttna på hur de står och mest samlar damm. Istället har jag börjat använda dem som dekor, tagit av skaft och gjort lite egna pyntsaker av dem. De rosa tygtulpanerna ihopbundna med rosa papperssnöre och några strasstenar som "daggdroppar" har kommit väl till pass vid flera tillfällen. Till en lunch:
Till en lördagsmiddag:
Och igen - jag ville ha svart och rosa så det fick bli rosa tygtulpaner tillsammans med rosa fjädrar i en svartlila ljuslykta, svarta ljus och rosa servetter med svarta spetsband på svarta tallrikar och även svarta bestick. Svarta och rosa hobbypärlor fick blir extra pynt.
När vår bröllopsdag infaller en helg brukar vi fixa något gott och duka fint - i år inföll dagen en måndag - men jag bestämde mig på morgonen att jag skulle duka upp för en festligt bröllopsdagslunch. Just då var jag utan arbete och min man jobbar halvtid så han skulle komma hem lagom till en lite senare lunch.
 
Orange var färgen på blommorna i min brudbukett så något orange skulle det vara tyckte jag. Rosorna såg så där ut när jag handlade råvaror i min lokala matbutik på morgonen men en bukett germini såg riktigt fina ut så de fick det bli. Orange hobbypärlor, guldfärgade bestick och servetter med guldtryck - en enkel liggande brytning passade bäst med de servetterna och en lunchdukning kom till.
Det var några improviserade dukningar - nu har jag en del saker hemma, jag har samlat ihop servetter, pyntsaker, band m m och återanvänder ofta det jag har. Men det är inte alls något måste. Några små blommor på bordet - undvik helst höga arrangemang som kan skymma de som sitter vid bordet för varandra - om du inte har möjlighet att ordna så höga arrangemang så att man ses under arrangemangen - vanliga vita pappersservetter i någon lite festlig variant - det finns många fina brytningar som går snabbt att lära sig och som passar även till varianter som inte är så styva i kvaliteten. Endast fantasin sätter gränser!