Inför första advent brukar vi ofta duka fint och äta extra gott.
 
Igår hade vi något att fira också - jag har fått nytt jobb, ett 13 månaders långt vikariat i en bredare roll vilket glädjer mig, och gångavstånd! Vi firade att min man kommit hem efter sin resa till sina föräldrar som bor utomlands - och förstås att adventstiden står för dörren.
 
Jag ville ha det säsongspassande - så pynt och accenter fick gå i rött mot den vita linneduken. De vita blommorna jag använde till förra helgens bjudning var tyvärr inte räddningsbara så det fick bli vita tygblommor som mittdekor. Röda julkulor, röda små "diamanter", glasdroppar och tygrosor i rött med några enstaka vita, röda ljuslyktor och en ljusslinga som ser ut som små snö- eller isbollar prydde dukytan. Och givetvis adventsstaken redo för den första adventssöndagen.
Swedish Grace-porslin, vita tygservetter rullade och ombundna med breda röda band, rostfria bestick från Nils Johan, serien kallas Johanna, vintageglas och kuverten var satta.
Maken tyckte det blev riktigt adventspassande utan att hela julen gått loss riktigt än. Den vita linneduken blir en kanvas och måla fram en dukning på som han sa - och det vita blir en fin kontrast mot det advents/julröda.
Julgransprydnader kan användas till annat än hänga i julträd...
För att spara disk valde vi att använda samma porslin och bestick till förrätt och varmrätt, ibland kan man ta genvägar... Vad åt vi då? Förrätten blev räkröra med veggiealternativ tångkaviarröra, på salladsblad och täckt med ostkexkross - en sorts omvänd toast... Till varmätt blev det quornfiléer i en currydoftande senapssås med finhackade gröna äpplen och persilja - serverad med pommes. Det hela avslutades med chokladfondanter - mjölfria eftersom maken inte tål gluten, med vaniljglass och varma hallon. Slurp. Chokladfondanter är riktigt smarrigt och inte så svårt att göra. Jag har små keramikformar men man kan använda muffinsformar eller engångsbullformar. Det fina med det är att de ska vara rinniga inuti så det är inte alls nödvändigt att göra dem med mjöl.
 
Ambitionen är att göra en ny adventsdukning varje helg - men det blir säkert enklare varianter och inte trerätters varje helg. Från 17/12 är jag mellan uppdrag och har ledig tid fram till 10/1 - det känns riktigt bra!