Till en nyårsbjudning behövde jag fler glas - jag hade 4 Chateauxglas och 4 släta, enkla glas + 6 vinprovarglas - men det kändes inte rätt att blanda fina kristallglas med enklare budgetvarianter.
 
Så det blev några turer i olika secondhand butiker och b l a hittade jag dessa 2 som ser lite charmigt gammeldags ut.
Till en dukning en höstlördag kände jag för att få fram en lite gammeldags känsla. Med brutna tygservetter och krusidulliga nysilverbestick blev det fint med de här vinglasen.
Mix och match är ibland en nödvändighet - men det gör inget, det kan bli fint tycker jag. Som till den här 3-rätters middagsbjudningen. Här fick det mönsterslipade glaset bli dessertvinsglas.
Mer mix och match blev det till vårmiddag för 8 kring bordet - vi har två av glasen så de fick stå på "kvadratens" ena sida med enklare champagneglas. Här sysn de i bildens övre del.
Det dröjde till hösten innan just de här glasen kom till användning igen. Maken och jag ställde till med middag i Mårten Gås-anda, vi tyckte att vit bas med blåvitt porslin, nysilverbestick och brutna vita tygservetter blev finast här. Och till helheten vill man ha glas med gammeldags känsla - så det kändes som de här second hand-fynden platsade bra här.
Ett par månader senare dukades det upp för en vintermiddag med vårig känsla - jag tyckte det skulle bli fint med de här glasen - dukningen i sig hade fungerat med det mesta egentligen - men jag gillade hur det blev med de här lite "fint från förr"-känslan.
Sedan kom det en pandemi och satte käppar i olika hjul... Vårmiddagen som var planerad för sex personer fick bli en tillställning för två. Färgtemat behölls däremot - och som lite plåster på såren valde vi att duka extra fint och högtidligt. De mönsterslipade glasen användes till dessertvinet här. (Men jag var för bekväm för att stryka servetterna...).
Efter det dröjde det fram till senaste nyårsmiddagen innan glasen användes igen - och det blev som dessertvinsglas en gång till - jag tyckte de passade bättre till Chateauxglasen.
Under vår och sommar kom de fram lite oftare. Alla Hjärtans dag inföll en söndag men vi tog middagen på lördagen ändå. Grått med rosa - rosa är ju också en passande färg för tillfället och de mönsterslipade glasen passade fint in här.
Ljuva pastellrosa toner i en försommardukning - det blev helt enkelt finast med glas med den här lite romantiska känslan.
Och så blev det midsommar - till det gammeldags blåvita porslinet, snirkliga nysilverbesticken och virkade spetsbanden som servettringar - det kändes helrätt med de här glasen till.
Ut och leta i secondhand och loppisar - det finns så mycket fint att hitta till hyfsad peng.