Halloween är egentligen 31 oktober - men vi har valt att "fira" sista lördagen i oktober. Hösten är lång och mörk - det behövs något festligt för att väntan på ljusare tider inte ska bli för tung och trist.
 
2018 gick vi in för orange och svart - färger som brukar förknippas med tillfället. Svarta brytna servetter, som häxhattar passade bra här.
2019 blev det lite mer mys än dödsskallar och häxhattar.
Förra året blev lite improviserat, men det svarta och orangea fanns där - med en bukett döda blommor i den orangea glaspumpan som passar så bra för tillfället.
I år var det meningen att vi skulle ha en gäst, men en liten förkylning gjorde att vi tyckte det var dumt att chansa så vår gäst får komma en annan helg när jag inte snuvar och hostar längre. Orange hör ju till - och i år valde vi att ha blått som bas, det är så fint med orange och höstiga toner.
Glaspumpan fick ståta i mitten även i år. Gipspumpor, några höstlöv, orange nejlikor, "isbitar" och "diamanter", ljusslinga och pumpaformade ljus i ofärgade ljuslyktor, ekollon och konfetti i form av pumpor och dödsskallar blev mittendekoren.
Secondhand-fyndat porslin från Gustavsberg blev fnt mot det blå i basen, med slipade kristallglas och snirkliga nysilverbestick. Och våra vintagevinglas, alltid så vackra att duka med.
Tanken var att jag skulle bryta de mörkt mörkblåa linneservetterna i en Häxhatt, men det visade sig att de hade behövts stärkts då. Så det blev en enkel variant av den klassiska Solfjädern - men det är ju fint det med.
Trerätters meny, vi började med purjolökspaj på glutenfri pajbotten, maken fick vego"skinka", jag valde att ta lite kyckling som jag hade en rest av till. Förrätten serverades på annan serie från Gustavsberg, Regina - de stora tallrikarna kommer från en serie som heter Sol.
Varmrätten, gryta på svamp och älgskav till mig, samma gryta men med veggiegrytbytar till maken, och ugnsråstekt potatis. Tanken från början var krossad potatis men det fanns ingen ekologisk potatis när jag handlade så jag ville inte äta potatisen med skalen.
Desserten - lite av en favorit numera hos mig. Så enkel att göra och så lätt att variera. En lite mer nutida variant av klassikern Änglamat som består av kaksmulor, jordgubbssylt (eller vilken sylt man har tillhanda) och vispad grädde. Söta kakor och söt sylt blir lite mycket tycker jag så när jag gör den använder jag kakkross (glutenfria för makens skull), frysta bär som jag micrar så de blir "syltiga" och som får svalna först, och vispad grädde. Sötman i kakorna med syrliga bär (hallon igår) och len grädde (osötad givetvis) blir en fin kombination. Inte så bra bild men det framgår väl vad det är hoppas jag.
En sak som är extra kul med att duka under hösten och vintern - myshetsfaktorn blir extra med mörkare kvällar och ljus i form av ljusslingor och ljus syns och lyser upp och får glasen att glimra extra mycket.