Årets första festliga dukning kom att bli på självaste trettondagsafton. Meningen var att vi skulle haft en väninna på lördagsmiddag men ett vrius slog till så väninnan fick hålla sig nedbäddad och vila. Så det fick bli en enklare fest för två på trettondagsafton istället.
 
Jag valde att låta den svarta "duken" ligga kvar från nyårsafton men drog ut vecken i mitten och vek upp en bit på kortändarna som "tabletter". Svart porslin, guldfärgade bestick, vita brutna servetter av "finare" papperskvalité och kristallglas från Kosta Boda blev lagom fint och passade in i färgerna i dukningen.
En fin guldfärgad kandelaber från Svenskt Tenn fick pryda mitten med en "vas" fylld med ett arrangemang av vita tygblommor. Det vita gick igen i vita tygrosor i ljuslyktor på "sidorna" av kandelabern och de vita julgransprydnaderna. En ljusslinga fick slingra sig kring kandelabern - och istället för vita stearinljus använde jag vita batterivärmeljus.
Svart porslin från Aidas Groovy-serie är fint till mörkare dukningar.
Helgerna var i princip över och "vardagshelgerna" tog vid. Dags för en vanlig lördagsdukning där den svarta duken fick ligga kvar. Mittdekoren gjordes om med en stor ljuslykta som vas för ett arrangemang av tygblommor, fjädrar och en ljusslinga.
Mittdekoren byggdes på med "isbitar" och "diamanter", ofärgade ljuslyktor med silverfärgade ljus, mörkgrå ljuslyktor med vita ljus, silverfärgade ljusstakar med vita ljus + vita julgranskulor. Som nästan alltid när vi inte har gäster var alla ljusen batteriljus.
Med den här färgsättningen tyckte jag vitt porslin skulle passa bäst och efter advent ovh jul- och nyårsdukningar tyckte jag våra vita Arabia-tallrikar med släta vinglas från Bistro-serien med rostfria bestick och ljusrosa linneservetter i enkel brytning blev finast som kuvert.
En ganska enkel dukning men lite tillpiffad ändå.
Förvisso börjar dagarna så smått kännas längre - men det är fortfarande småtrista januari och det behövs lite helgfestligt tycker jag så redan helgen efter dukades det upp med fina glas, vit linneduk och annat som gör ett bord lite extra festligt.
Blommorna köptes redan till nyårsmiddagen men såg fortfarande passabla ut.
Tabletterna är linneservetter men går ju bra att använda så här. Att använda sådant som är avsett för ett användningsområde som något annat är ett kul och enkelt sätt att variera sig och få mer ut av det man har.
De röda tabletterna gav en idé som inte användes fullt ut i slutänden. Mörkt röda rosor valdes till dukningens mittdekor för jag tycker det passar med det vinröda linnet. Jag hade tänkt att låta tabletterna ligga kvar och använda samma vinröda linne som servetter till Arabiatallrikar. Nu blev det istället vita Swedish Grace och vit duk utan tabletter. Guldfärgade bestick tyckte jag blev fint till guldmetallicbanden som jag band om de rullade vinröda linneservetterna. De stilrena vinglasen från Bistro-serien, starkvinsglas och vattenglas blev resten av kuverten.
Bilderna blev mörka, av någon anledning gick inte blixten igång, men färgen på rosorna är inte så långt ifrån färgen på linneservetterna. Förutom rosorna fick "diamanter", "isbitar", röda tygrosor, guldfärgade ljus i ofärgade ljuslyktor, vita ljus på guldfärgade ljusfat och vita ljus i mässingsfärgade ljusstakar.
En egentligen ganska enkel dukning men det behöver inte vara tillkrånglat för att bli fint och inbjudande.
Månaden började gå mot sitt slut och sista lördagen i januari dukades det upp i vitt med svarta detaljer. Den vita linneduken fick ligga kvar, svarta tallrikar från serien Groovy dukades fram tillsammans med svarta rostfria bestick, champagneglas från Bistro-serien, vita pappersservetter i "finare" kvalitet i en enkel liggande brytning.
Vita tygblommor med torkade mörkrösa rosor som nästan ser lite svarta ut fick pryda mittdekoren, ofärgade ljuslyktor och två blockljus. En pärlslinga, svarta glasdroppar och "diamanter" prydde bordsytan tillsammans med svarta och vita julgransprydnader.
Enkel men trevlig servettbrytning som lite ser ut om ett liggande hjärta från sidan.
Svartvita dukningar är tacksamma, det blir oftast snyggt med enkla medel.
Januari är en lite långsam och småtråkig månad så det kan behövas lite findukade helgmiddagar tyckte jag och så fick det bli.