och rätt som det var hade vi kommit fram till 2016 - det året blev det några fler bjudningar, jag hade för första gången på länge en liten tjejmiddag.
 
Vi blev tre personer, en person tackade ja, för att ändra sig dagen innan - när jag såg att hon varit på aw dagen innan trots "förkyld" blev jag lite irriterad. Hon har inte fått fler inbjudningar från mig, kanske är jag fånig men ändå...
 
Strunt i det, vi tre som deltog i middagen hade jättetrevligt och satt och pratade och drack upp det sista vinet till långt fram på småtimmarna.
 
Det serverades räksallad, kycklinggryta i kokosmjölk och choklad och frukt. Gott och passande för en mörk februarikväll.
 
Dukningen då? En lila löpare med invävda silvertrådar inspirerade till temat. Silverband som servettringar - placerade bredvid kuverten eftersom förrätten stod framdukad när gästerna kom. Vita ljus, strasstickers som små vattendroppar och lite annat smått och gott fick dekorera festbordet.
Ser man efter ser man "vattendropparna" på bordet. Vita bomulls/linneservetter med Swedish Grace och lite blandade bestick utgjorde kuverten tillsammans med tulpanformade glas från Ikea och rödvinsglas ur Åhléns Bistro.serie och selterglas från Kosta Boda Chateaux.
Dagen efter fick jag tänka (och diska!) snabbt för två vänner bjöd in sig själva för att hålla mig sällskap när maken var ute och reste. Så vad göra. Efter inventering i kyl och frys gav jag mig ut för att köpa glass och bär - allt annat hade jag hemma. Det blev en tvårätters med het fiskgratäng och vaniljglass med varma skogsbär till dessert.
 
Och dukningen? Hade jag varit smart hade jag förstås behållit samma grund med lite ändringar men nä jag ville ha något som var nytt. Så efter disk blev det till att stryka en duk - samma vita linneduk fick ligga kvar men jag lade på en ljusgrön duk som jag tyckte passade bra ihop med det gröna porslin (också Rörstrand) som jag valde. Och enkel dekor i form av vita ljus och lite vita tygblommor. Servetterna var tänkta att brytas men var för mjuka så det fick bli en synnerligen improviserad variant.
En lite enklare middag än kvällen innan, så det blev de vanliga besticken som används till vardags förutom de stora glasen ur Bistroserien från Åhléns. Vita ljus och vita tygrosor blev enkel mittdekor.
Nästa fest här hemma fick mer karaktär av mingel- och buffé. Matbordet kläddes in i en avtorkningsbar pappersuk och dukades upp med pajer, kall kyckling och quorn och sallad. Rosa bubbel dracks från de olika champagneglas som fanns att tillgå vid den tiden. Tämligen enkelt. Av olika orsaker levde pappersduken kvar på bordet - den var ju avtorkningsbar. Så när det blev dags för julmiddag här hemma fick pappersduken ligga kvar på bordet, tillpiffad med en vit löpare med invävda guldtrådar. Inte tyckte jag att pappersduken störde så mycket..
Rött och vitt pynt med några guldfärgade saker blev pyntet - den röda ljuslyktan i förgrunden är en gåva från en f d kollega och den passade fint in i temat. Som för det mesta när vi dukar upp under de vanliga högtiderna jul och påsk blir det högtidligt med vårt fina porslin, Swedish Grace i färgen snö och de lite extra fina slipade rostfria besticken vi brukar kalla "finbesticken". Den här perioden var jag mycket förtjust i släta enkla vinglas och därför fick Bistro-seriens rödvinsglas pryda dukningen. Servetterna hade jag tänkt använda till nyårsmiddag men ändrade mig om temat bara några veckor innan och de fick komma fram på julafton istället.
2016 avslutades med nyårsmiddag, vi var 4 den gången, och åter blev det vitt och silver som temafärger - det är ju inte helt opassande för en middag årets sista kväll. Silverpapper blev en löpare, som en blank is - temat var islandskap. Vita bomulls/linneservetter i strama rullar med "isblommor" som servettringar - egentligen gardinhållare! - vita ljus i klarglaslyktor, silverfärgad lykta, "isbitar" och "kristaller" tillsammans med små stickers för att efterlikna vattendroppar, vita julgranskulor som snöbollar och vita tygrosor och temat var satt.
Vi valde att dricka champagne till varmrätten, glas jag köpt på In & Finn året innan passade bra i temat tillsammans med små starkvinsglas som vi hade till desserten. De slipade rostfria besticken med vårt Swedish Grace-porslin användes den gången också, som oftast när vi dukar högtidligt. Menyn den gången var kycklinglevermousse på toast, champinjonmousse som veggie-alternativ, smördegsinbakt laxfilé (quornfilé) med ris och varma kokosgarnderade äppelklyftor med vaniljglass.
Ingen pappersduk här, en linneduk fick bli basen under den silvriga löparen.

Kommentera

Publiceras ej