Att bryta servetter är en konst och kräver övning och säkert också handlag - jag är inte själv världen mest flyhänta person så de mest avancerade brytningarna låter jag andra roa sig med. Men det finns olika varianter som inte är så vansinnigt svåra att få till.
 
Det enklaste är förstås att vika en servett som en liggande triangel som läggs ut på kuverten. Lite småtrist enligt min egen smak - det går att göra mer utan att det är för krångligt eller bökigt.
 
Solfjädern är en klassisk och trevlig brytning - den kan göras väldigt avancerad men jag håller mig till den enkla varianten. Man viker servetten en gång så den blir en rektangel och sedan veckar man den i "dragspelsveck" och när man vikt hela kan man ställa upp den på tallriken. Det behövs en lite större servett - man kan använda papper men då bör man ha en pappersservett av lite kraftigare kvalitet för att det ska fungera.
 
Här vek jag upp en liten kant innan jag började vecka och fick då en solfjäder med en liten dekorkant.
Eller så veckar man den utan kanten.
Med vissa tygservetter kan den bli för ostadig, dessa tunna rosa linneservetter fick jag vika en gång extra för att få till stadga i solfjädern.
Det finns ju också varianter med band och brytningar tillsammans - enklare eller lite pyssligare. Här är en pappersservett veckad som i en solfjäderbrytning med ett band om för att hålla ihop det hela.
En linneservett ihopdragen till en rosett med ett band om.
En tygservett, som den vita av papper ovanför, vikt i "dragspelsveck" och ihophållen med ett band.
Pappersservett i kraftigare kvalitet bruten som en ficka för besticken - ihophållen med ett band. Fickan är mycket enkel, man lägger ut hela servetten och viker upp en bit men lämnar plats så besticken syns, sedan viker man lagom mycket av servetten bakåt på bägge sidor och sedan binder man ett band om för att hålla ihop det hela.
En tygservett i en liggande brytning - med ett band för att hålla ihop det hela. Just den här brytningen är lite mer bökig, det är egentligen en liggande fransk lilja - jag använde band istället för servettringar. Här kan man se hur den görs (leta bland servettbrytningarna).
Ibland har jag roat mig med att improvisera - här använde jag två servetter som jag vecklade ut och lade ihop dem med sidorna med tryck utåt. Sedan vek jag servetten på diagonalen, veckade i "dragspelsveck" från längsta sidan på triangeln men sparade en bit längst ut. Sedan vek jag "remsan" på mitten med den lilla "flärpen" inåt och sedan ställde jag upp det hela på tallriken.
Inför en lunch kunde jag inte bestämma mig för vad jag skulle göra med servetterna - till sist blev det en variant där jag drog ihop den utvecklade servetten och knöt en knut i en ände - det blev lite som en stiliserad blomma.
Samma sak med en röd servett en höstmiddag.
Här veckade jag en helt utvikt servett i "dragspelsveck" och vek sedan en gång innan jag lade ned servetten på tallriken och lite lätt drog ut servetten som en liggande solfjäder.
En enkel men dekorativ variant är att dra ihop servetten som en "strut" och sedan binda ett band om. För den varianten passar en mjukare pappersservett eller en tygservett bäst.
 
 
 
 
 
En annan enkel brytning kallas Väskan eller Kuvertet - det senare passar nog bäst för när servetten är klar ser den ut som ett kuvert på tallriken. Ett kuvert på ett kuvert... Man kan såklart hoppa över extra pynt på kuvertet, men det ser lite extra festligt ut enligt mig.
 
 
 
Den här brytningen kallar jag "Vågen" för den ser lite ut som en våg som böljar sig i servetten.
 
 
En väldigt enkel variant - lägg servetten så den har spetsar uppåt och nedåt. Vik in kanterna och lägg sedan på tallriken.
Storseglet är en annan brytning som är lätt att göra och ser snygg ut på det dukade bordet.
 
Här valde jag att göra grunden till en brytning som kallas Musslan - man viker servetten till en triangel och börjar sedan vecka från ett hörn - med en styvstärkt servett ska man kunna ställa upp servetten men eftersom jag använde en mjuk pappersservett fungerade det bättre att göra den som en liggande brytning.
Här var det meningen att jag skulle ha en stående brytning - men kom på för sent att den här typen av tunna linnerservetter behöver stärkas för att det ska bli bra. Så det fick bli en improviserad liggande brytning.
En favoritbrytning hos mig är den som kallas Pyramiden. Den är enkel att lära sig men ser fin ut när den står uppställd.
 
Samma grund, men vänd på ett annat sätt blir en lite annan brytning, som en fågels vingar?
 
Ljuset är inte så krånglig att göra, den ser tjusig ut men är lätt att lära sig.
Lite olika varianter av "biskopsmössa" eller "lilja".
 
 
Andra improviserade varianter:
 
 
Olika typer av "fickor" är enkla och kan användas från allt till bestick till annat pynt.
En ros på tallriken - varför inte? En enkel brytning - men festlig ändå.
Fantasin är som vanligt den enda gränsen - något rätt eller fel finns inte här, utan tycke och smak - och den ska man inte inte låta någon annan styra! :)

Kommentera

Publiceras ej