Idag tänkte jag tipsa lite om hur man kan göra namnlappar till bordsplacering - enkla men varianter som ändå kan bli bra.
 
Tanken är att det ska vara lätt och kunna göras med sådant som ofta finns hemma. Man ska inte behöva gå ut och plocka löv eller stenar - det finns fina och fiffiga sätt att göra placeringskort av sådant men det tänkte jag inte skriva om nu.
 
Som pysslare, DIY-are, gör-det-själv-are eller vad man nu väljer att benämna det är jag inte den mest försigkomna - jag använder enkla metoder för att fixa till saker...
 
Av fint papper kan man göra servettringar och låta dessa dubblera som bordsplaceringar. Antingen genom att ha namnet utskrivet direkt på eller genom att skriva ut namnet på annat papper, riva eller klippa ut och sedan fästa på servettringen.
 
Enkelt och behöver inte kosta mycket heller. Vill man få in ett tema kan man använda färgat papper eller ta med en liten bild som finns med på t e x inbjudningar, menyer o s v
 
Har man lite extra fint papper är det fint att skriva ut namnet, gärna med någon liten bild som finns med i andra trycksaker, slå ett litet hål med en hålslagare i ett hörn och trä ett band igenom. Namnlappen kan nu fästas runt ett glas, bestick, band som sitter runt en servett - för att nämna några sätt.
 
Här nedan hade jag gjort små paket med en chokladbit i som namnlappen fästes i - svart och guld var temat för festen och bilden gick igenom i inbjudningar, menyer och namnlappar.
I det här fallet lades paketet med lappen i en sked. En vågtandad sax som ger "taggiga" kanter på lappen är en kul detalj - eller så river du kanterna.
Enkla namnlappar kan också rivas/klippas till lagom bitar och fästas i skänklarna på en gaffel.
Har du lite kraftigare papper kan en enkel lapp lutas mot foten på ett glas eller läggas på kanten på tallriken eller kanske ovanpå en enkelt vikt servett. Är namnlappen på tunnare papper kan du använda någon typ av tyngd som passar in i dukningen att hålla ned namnlappen med. Bilden nedan har en prydnad men det skulle ju kunna vara en bordsplaceringslapp där istället.
Enkla namnlappar kan också fästas i ett glas med klädnypa - inte på tunna kristallglas, jag skulle i alla fall inte ta en sådan risk.
 
Med hjälp av styvare papper, gärna hobbykartong, kan man klippa ut en figur, hjärta, stjärna eller vad man nu tycker är fint och texta för hand på eller skriva ut namnen på vanligt papper och klippa/riva lagom stora bitar och fästa på figuren av det kraftigare pappret.
 
Figuren skär man ett eller två hack i nedtill och fäster sedan i ett glas.
 
Med styvare papper kan man tillverka en liten "bok" som viks dubbel stående. På framsidan fäster man namnlappen och inuti kan man fäsata menyn. Fästa kan man göra på många sätt, limma, slå håll med hålslagare och träs tråd eller band igenom och knyta, eller med fina stickers som är stora nog att hålla det lösa pappret mot kartongytan.
 
Man kan också texta namn/menyer för en personlig touch - om man har en bra handstil. "Boken" ställs vid lämplig plats vid kuvertet, t e x till vänster i linje med glasen.
 
Man kan göra dubbelvikta kort med hjälp av styvare papper/kartong, skriver direkt på eller fäster en skriven lapp på och ställer det dubbelvikta kortet där det passar, t e x över ett glas.
 
Till jul eller nyår kan man använda silver - eller guldstjärnor att fästa namnlapparna på det vikta kortet.
 
Finns en gammal dymo-apparat hemma? Skriv remsor med namnen och lägg t e x ovanpå en servett.
 
Gamla kollegieblock - riv eller klipp till lagom bitar och texta namn och lägg/ställ där det passar vid eller på kuverten.
 
Överblivna tapetvåder? Klipp till och skriv namn med tuschpenna eller skriv ut namnen på vanligt papper och fäst på en bit tapet.
 
Omslags/presentpapper - riv/klipp lagom bitar och fäst lappar av vanligt papper med namn utskrivna på.
 
Gör lite större lappar med namnen på och vik över stolsrygg så namn syns utåt.
 
Lite större lappar med namnet i kanten kan läggas under tallrikar så namnet sticker upp och syns mellan tallrik och glas. Till den här nyårsfesten placerades menyerna under servetterna - man kan låta en meny också vara bordplacering så här.
Gör runda eller stjärnformade lappar med namn textat för hand eller utskrivet på skrivare. Skär/klipp en skåra och skär/klipp ut en lagom cirkel - lappen kan nu fästas längst ned över foten på ett vinglas t e x.
 
Finns fina band och textilpenna hemma - skriv namne på band och fäst på lämpligt ställe, har du band om servetterna - texta namn i en ände på bandet. Här hade man t e x kunnat haft namnet om bordsplacering använts.
Bordplaceringskortshållare kan tillverkas av piprensare eller ståltråd eller t o m aluminiumfolie. Har du möjlighet, spara vin och/eller champagnekorkar, kan användas att fästa bordsplaceringar i.
 
Pappersduk - skriv namnen direkt på duken!
 
Man behöver inte göra det för tillkrånglat och ställa till för mycket jobb för sig - använd det som finns hemma och det kan bli finare än vad man kanske vill tro med enkla medel.
 

Kommentera

Publiceras ej