Med samma bas och inte jättestora ändringar kn man få till dukningar med olika utseenden. Tre dukningar med utgångspunkt från en vit duk (blandning bomull/linne) och en smal grå löpare med silvertrådar.
 
Vecka 1. Här ställde jag en låg vas med rosa nejlikor jag precis köpt, som centraldekor och runt om den värmeljuslyktor. Jag strödde ut silverfärgade och vita rosaskiftande paljetter över duken. Några glasdroppar och vita värmeljus, både stearin och led, i ljuslyktor. Svart porslin med släta vinglas och besticken vi använder till vardags. En vit pappersservett vikt på diagonalen och ihopprullad med ett rosa sptesband bundet om.
 
Vecka 2. Fyra ljuslyktor. 2 grå och 2 klarglas, togs fram, fylldes med vatten och ett lagom antal blommor kortades av och sattes i "vaserna". Ljusstakar med rosa ljus och några ljuslyktor med vita värmeljus placerades ut. Paljetterna och glasdropparna togs bort och jag strödde istället "isbitar" och "kristaller" tillsammans med rosa pärlor över duken.
Som veckan innan dukade jag med svart porslin, släta vinglas och vardagsbesticken. Den här gången valde jag tygservetter, mörkgrå bomulls. De fick vara rustikt ostrukna i en enkel brytning. Jag vek ut hela servetten, vek i motveck som en solfjäder och vek sedan det hela på mitten och lade på tallriken, drog ut det lite över tallriken så det skulle som en liggande fjäder över tallriken.
Vecka 3 De rosa pärlorna och ljusstakarna med rosa ljusen togs bort. De rosa nejlikorna hade gjort sitt så iställdet placerades två burkar som vaser med tre röda germini på var sida om löparen. I mitten ställde jag ett grått blockljus tillsammans med två röda ljuslyktor. Glasdroppar och röda små "kristaller" lades ut över bordsytan tillsammans med några röda tygrosor. Vårt vita vardagsporslin med våra vardagsbestick med en ihopdragen röd tygservett ombunden med grå bomullsband i en enkel knut + släta vinglas utgjorde kuvert.
 
3 olika uttryck med samma grund - det behövs inte överdrivet mycket för att ändra till en ny variant. Har man blommor som fortfarande ser ok ut - nejlikor är tacksamma på det sättet, kan man arrangera om dem och kanske byta ut ljusen mot en annan färg och en ny dukning är fixad.
 
Blommigt på två sätt.
 
I: Blommigt presentpapper lades på tvären över två bord som satts ihop till en "fyrkant". Vita rosor i glas längs mitten, vita tygblommor ihopbundna med limegröna band och lagd som "girlang" på bordsytan. Ljuslila värmeljus där det passade, ljuslila servetter med limegröna band om - färgtemat här var ljus/lavendellila och lime/ljusgrönt. Jag gjorde det dessutom enkel för mig genom att använda engångsartiklar...
II: Samma omslagspapper men nu lagt som löpare längs med ett bord. Orange rosor en och en placerade i glas. Vita (pappers)servetter i enkel brytning och orangefärgade band om. Då det var försommarljust ute hoppade jag över ljusen och nöjde mig med en ljusslinga nedstoppad i en ljuslykta modell större.
Porslinet är Rörstrands Swedish Grace i färgen Snö, guldfärgade bestick och champagneglas från Kosta Boda, Chateau. Likörglas är från Lagerhaus och det är besticken med.
 
Vinrött & Grått x två
 
1: Första fredagen uppdukat för 4 (som blev 3) med vinrött bordslinne och grå och mörkt röda/vinröda dekordetaljer. Rörstrands Swedish Grace i färgen Snö, vinröda linneservetter ihopdragna till en "strut" med grå bomullsband om. Slipade bestick i rostfritt stål och kristallglas från Chateau.
i mitten på bordet stod en röd ljuslykta, flankerad av två grå. Två grå ljus i låga ljusstakar fanns det också. Mellan ljuslyktorna hade jag lagt "isbitar" och "isbitarna" hade jag också lagt ut på andra fira ytor. Några röda tygrosor fick också pryda bordsytan.
2: Andra fredagen tog jag bort den röda lyktan men lät de grå vara kvar, ställde fram ett grått blockljus och ett par vinröda blockljus som fanns kvar sedan ett nyår och arrangerade om "isbitarna." Två antika champagneglas (jag vågar ärligt talat inte använda dem till att dricka ur) fick ageras "vaser" till några röda tygrosor.
Vardagsporslin och -bestick, släta vinglas och vikta grå pappersservetter med silvervita satinband om utgjorde kuvert.
Virkade tabletter vid två tillfällen
 
 
Första varianten där jag hade en vit duk med runda virkade tabletter i rad som löpare utgjorde ett whiskyglas som vas med lila tulpaner i mittdekor. Ljusstakar och ljuslyktor med ledljus fick bli belysning den här gången. Några "isbitar" fick pryda en tablett för lite mer reflektioner av ljuset.
Vardagsporslinet och vardagsbesticken tillsammans med enkelt brutna bomullsservetter med tryck avsilverstjärnor och en paketrosett som dekoration + vinglas utjgorde kuvert.
Andra varianten kom till ett par veckor senare och då hade de vackra lila tulpanerna sedan länge gjort sitt. Istället ställde jag fram ett grått blockljus, några grå ljuslyktor med värmeljus och några tygtulpaner som använts vid en sommarlunch och fick bli "bukett" i ett vackert slipat kristallglas. Ett gammalt halsbnad fick bli girlang kring mittendekoren. Stenarna är av en järnvariant som brukar kallas blodsten, eller om man vill vara nördig, hematit. "Isbitarna" fick ligga kvar.
Kuverten den här gågen var svart porslin, svarta bestick och mörkgrå bomullsservetter vikta och ombundna med rosa spetsband.
Följande är förslag på 3 dukningar på varandra med nte jättestora ändringar.
 
Julhelg: Vit duk som bas. Röda och silverfärgade julgranskulor i olika storlekar läggs längs bordet i mitten. Några gröna kvistar eller röda tulpaner i små vaser kan vara fint för att förstärka det juliga temat. Eller så väljer man vita blommor i någon sort som kan hålla fint en vecka till. Ljusen kan vara röda eller vita.
 
Kuverten - man tar det man har. Vita servetter med vackra röda band om eller röda, brutna servetter blir fint till. Har man silverfärgade bestick passar de in fint med silverinslagen bland julgranskulorna.
 
Nyårsafton: plocka bort de röda inslagen men lämna de silverfärgade julgranskulorna. Hade du vita blommor på julen och de fortfarande ser fina ut, låt dessa vara kvar. Ljusen kan vara vita eller silverfärgade. Använde du röda blommor, plocka bort dem, ställd i badrum och/eller hall om de ser fina ut. Hade du gröna kvistar istället för blommor kan de gärna få vara kvar om det är i gott skick. Istället för blommor kan du plocka kvistar och kottar ute, spraya dem med silverfärg eller låta dem vara som de är, arrangera i en låg skål eller vas och sätt i mitten.
 
Stansa ut "konfetti" ur silverfärgad kartong och strö över bordsytan. Duka med vad du har, använd vita brutna servetter eller vik enkelt och knyt ett fint silverfärgat band om.
 
Trettonhelgen: Ta bort den silverfärgade konfettin, hade du nya blommor och de håller, låt dem vara kvar. Ta bort de silverfärgade julgranskulorna, om du använde silversprayade grenar och kottar, ta bort dem. Ställ fram flera vita ljus (ta bort eventuellt silverfärgade).
 
Använd det porslin/glas/bestick du har. Har du servetter i annan färg än vitt, ljus färg eller mönstrade, använde dem i en enkel brytning eller använd vita om det är vad som finns hemma och knyt ett presentsnöre i någon avvikande färg om de ihoprullade servetterna.

Kommentera

Publiceras ej