Fint papper och trycksaker kan bli en hög kostnad, särskilt om det ska bjudas in, dukas och fixas med menyer, bordsplaceringar e t c inför en större fest.
 
Nu menar jag inte tipsen i inläggen för tillfällen som bröllop och andra större tillställningar, men visst kan man använda en del av dem om man vill hålla nere kostnaderna och lägga pengarna på annat än papper till festens "trycksaker".
 
Inbjudningar kan skrivas ut på vanligt vitt skrivarpapper. En fin liten bild som genomgående i inbjudningar, menyer, bordplacerings lappar o s v blir sammanhållande.
 
En inbjudan kan göras på enkelt sätt. Vill man spara pappersåtgång kan man använda A5-format, enkla eller vikta till A6. Stående eller liggande - det man tycker är snyggt.
 
Vill man göra det lite mer avancerat - använd liggande format. Dela pappret i 6 spalter. Centrera texten på inbjudan i de spalter som kommer att utgöra mttenspalten (2 och 5).
 
Skriv ut. Dela pappret längt mitten. Nu ska du ha A5.ark med texten i mitten. Vik in de yttre tomma spalterna så de blir som pardörrar som öppnas utåt. Du kan lämna det så, eller vika "dörrarna" lite omlott och t e x sätta en fin sticker som "lås".
 
Kuverten kan vara vanliga vita kontorskuvert utan fönster, vill du piffa till dem, sätt på några stickers i färger som passar bilden du valde att ha som genomgående i dina trycksaker eller texta namn och adress med guld eller silverpenna.
 
Har du uddakuvert som ligger och "skräpar" hemma, använd dem, att inbjudningarna går ut i olika kuvert tycker inte jag har så stor betydelse - det är ju ändå innehållet som är intressantast.
 
Menyer och placeringskort går också bra att skriva ut på vanligt vitt skrivarpapper med samma bild du valde så allt "tryckt" får en gemensam linje.
 
Placeringskorten kan fästas i skänklarna på en gaffel t e x. Mneyer kan skrivas ut i allt från A4 till A6 och klippas/rivas ut i rätt storlek och läggas på kuverten, mellan förrätt och varmrättsfat så en bit sticker upp synligt, eller ligga instuckna i servetterna, eller ovanpå ett glas, eller mellan varje kuvert så gästerna får dela och då kan de kanske fungera lite som isbrytare.
 
Vid det här tillfället hoppade jag bordsplaceringen men menyer hade jag skrivit ut med samma bild som fanns på inbjudan och lagt en blomma över som dekoration.
Har du möjlighet så använd gärna servetter, eller band om vita servetter och ljus i färger som tar uppbilden du använde i inbjudningarna. Och gärna även blommor som eventuellt pryder ditt festdukade bord.
 
Säg att till en vårfest har använt en bild på en blomma i pastellrosa - använd gärna servetter eller band till vita servetter och blommor och ljus i rosa.
 
Ett enkelt sätt att årstidsanpassa ett tema, välj en bild i färger som stämmer in på årstiden. Löv i höstfärger, svampar, ekollon med blad, påskägg, snöflingor o s v
 
Du kan ockås välja att använda vitt papper med eller utan bild och skriva ut texten i färg - fungerar inte med för ljusa färger för det ska ju synas vad det står.
 
Man kan välja att göra inbjudningarna lite mer avancerade - men man kan också välja att inte krångla till det och skriva ut texten i det format du vill ha på ett enkelt ark som du stoppar ned som det är i ett kuvert eller vika arket dubbelt för att passa kuvertets storlek.
 
Vill du vara extra pysslig - skriv ut texten på högra insidan av ett vikt ark, vänd sedan pappret så det hamnar rätt och skriv ut med bild eller text så det hamnar på första sidan, jag har ärligt talat lite svårt att få det att funka men är du bättre än jag på att tänka tredimensionellt kan det bli fint.
 
Vitt papper går att använda med knep och knåp - har du färgat papper hemma kan du använda det som dubbelvikta kort och fästa ett utskrivet vitt papper inuti omslaget av det färgade pappret. Man kan slå hål i omslag och papper och trä ett band igenom, eller använda dubbelsidig tejp, lim, stickers eller gem.
 
Det färgade pappret kan ockås användas till bordsplaceringar, menyer, och då är det snyggt om servetter eller band om servetter, ljus och blommor tar upp färgen på pappret man använt.
 
Ett fint ljusgrönt papper kan bli bra för en vårfest. Vita rosor eller rosa blommor kan bli fint till om du också har t e x gröna ljus och det gröna pappret i bordsplaceringar och menyer och valt att duka med vita servetter med gröna band om.
 
Ett guldfärgat papper kan bli finfint som utgångspunkt till en nyårsfest.
 
När jag planerade för en Mårten Gås-fest hittade jag orange papper i en låda. Det blev fint till inbjudningarna, ett orangefärgat löv blev en fin bild att sätta på det vikta arkets framsida.
Samma bild och fästningsanordning till placeringskorten.
Svart kartong och några ark guldfärgat papper blev bra i en svartgyllen nyårsdukning. Alltid bra att spara saker man använt till något om plats finns - man vet aldrig när det kan komma till användning.
 
Finns ett fint presntpapper i gömmorna? Klipp eller riv ut lagom stora bitar, skriv ut inbjudningstexten på vanligt vitt papperm fäst på presentpappret.
 
Räcker inte presentpappret till bakgrund för t e x bordsplaceringslappar så kan en bild i färger som tar upp den från omslagspappret gå igenom i menyer, bordsplaceringar, servetter, band till servetter, ljus e t c - det viktiga är inte exakt matchning utan att en färg går igenom.
 
Vid ett tilfälle bjöd jag in till majfest med ett omslagsapper i lila blommönster som bakgrund för vitt papper med texten på. För att följa upp det använde jag sedan vita servetter med lila band om och lila ljus på bordet. Svårare än så behöver det inte vara.
 
En annan majfest där bordet dukades upp i vitt och skirt ljusgrönt hade jag använt vanligt vitt skrivarpapper i gröna kuvert till inbjudningarna.
 
Ett sätt att göra det lite roligare tycker jag är att använda E65-kuvert, det är sådana som är avlånga i formen. Den lite annorlunda formen ger tillfälle att göra lite roliga saker av en inbjudan, det går åt lite mer papper men det kan det vara värt.
 
Man använder liggande A4-format, delar i tre spalter och skriver texten i mittspalten. Sedan viker man pappret så det passar in i det avlånga kuvertet, låt det vara som det är, eller slå hål och dra igenom ett band eller snöre som fäster ihop det. eller "låsa" med en fin sticker.
 
Man kan också klippa/riva av den högra spalten och vika kvarstående dubbelt.
 
Som för det mesta - utan krångel och stora utgifter går det att fixa det fint. Det som sätter gränser är fantasin.
.
 
 

Kommentera

Publiceras ej