och några förslag på hur det skulle kunna se ut på det dukade bordet.
 
En bra vit eller naturfärgad duk är en bra grund. Man kan få in variation (om man nu vill det) med hjälp av olika typer av löpare och annat man lägger ovanpå den vita basduken.
 
Överblivna tapetvåder kan bli snygga löpare eller vepor (som är löpare lagda på tvären istället för på längden). Är det mycket färg och mönster behövs inte mycket pynt, några blommor och ljus kan räcka.
 
Present/omslagspapper är också bra att lägga som löpare eller vepor. Enfärgat eller mönstrat - som med tapetvåderna kan lite pynt räcka om det är mycket mönster och färger i det man använder som överduk.
Ta gärna upp färger i våderna/omslagspapper i blommor eller servetter och ljus.
Att bestämma sig för en färg eller annat som ger temat kan "angripas" på två olika sätt. Antingen bestämmer man sig för en färg (eller två) och letar efter saker som passar in i det tänkta färgschemat. Eller så kanske man ser en detals som inspirerar till temat. Här ovan var det värmeljusen som låg i en låda som gav idén till färgtemat.
 
Ett tema är kanske inte ett måste men underlättar för att få en dukning som håller ihop. Det behöver inte vara krångligare än "grönt och guld" eller "påsk". Här nedan hade jag bestämt mig för svart och grått med accenter i rött.
Låt kuverten vara en del av dekoren - är det ont om plats på bordet eller man inte har mängder med saker att dekorera med. Några ljus och lite blommor - en vacker servettbrytning eller vackra band att knyta om servetterna.Något pynt man gjort själv - det finns många sätt.
 
Kanske en liten blomma eller ötkvist på varje kuvert, knyta ihop besticken med fina band, lägga julgranspynt ovanpå servetten - släpp loss fantsin och spåna vilt. Mina två senaste nyårsdukningar har jag låtit kuverten ta del av temat lite mer än annars.
 
2017:
2018:
Pappersservetter finns i olika kvaliteter, vill man bryta (vika) servetterna tycker jag det blir lättare är det bäst att välja en sådan typ som är lite kraftigare och tygliknande.
Använder man sig av enklare typ av pappersservett tycker jag det blir lättare och ser snyggare ut att rulla/vika ihop och knyta ett fint band om.
Ett knep jag brukar använda med tunnare pappersservetter är att lägga dem dubbelt. Veckla ut två servetter, lägg ihop dem så "viklinjerna" stämmer och vik ihop igen. Det ger mer fyllighet åt det hela.
 
Finns inte tillräckligt många av samma (servetrter, ljus, band o d)? Låt olikheten vara ett sorts tema.
 
Inte presentsnören eller band hemma så det räcker för att binda om servetterna? Har du ugnsfolie hemma kan det användas som servettringar - blir särskilt bra om servetterna är i en mörkare färg.
Färgat papper hemma? Kan användas som servettringar, stansa ut bitar med hålslagare som blir konfetti som kan strös på bordet. Är man pysslig kan man klippa ut former och trä tråd igenom för enklare girlanger. Man kan ta bitar av det färgade pappret och lägga inder glasen framför tallrikarna.
 
Att ha liknande färger på servetter och ljus är ett enkelt sätt att skapa en sammanhållande idé för dukningen, eller om man använder vita servetter, ha band om som tar upp ljusens färg(er). (Nu blev det mörkare servetter i exemplen men principen kvarstår ju.)
 
Återanvänd där det går - spara fina presentpapper och snören, kan användas till bordstabletter, löpare, snörena kan användas till servettringar eller knytas runt ljusstakar, Eller runt skaften på glas med fot, vare sig du använder dem som dricksglas eller vaser. Bitar av presentpapper kan användas som bordsplacering, skriv ut namnen på vanligt skrivarpapper, riv/klipp lagom bitar och fäst på något större bitar av presentpappret.
 
Fina stuvbitar kan användas som dukar, tabvletter e t c Flera fina bredare tygband kan läggas som löpare på en basduk.
 
Menykort och placeringskort ser genomtänkt och välkomnande ut - vanligt vitt skrivarpapper fungerar utmärkt - en liten bild i färger som du använder i övrigt tar upp temat. Eller så kan du använda ett knep jag såg på en blogg, måla på pappret med vattenfärg, låt torka och använd sedan att skriva ut menyer och sådant på.
 
Servettringar av papper kan dubblera som bordsplacering.
Billiga vita lakan går finfint att använda som dukar, med porslin, glas, bestick, dekor m m är det inget man tänker på.
 
Släng inte ljus som brunnit ned en bit, använd olika ljus i olika färger och längder som ett sorts tema - med lika eller olika ljusstakar.
 
Plocka från naturen, låna från familj och vänner (särskilt för större fester på en budget), botanisera på loppmarknader, prylbodar och hobbybutiker.
 
Använd vitt som bas med någon färgaccent - vita lakan, vita servetter, vita ljus - köp en kvast billiga blommor i färg du gillar, dela upp i små glas eller burkar längs bordet. bonus om du har band eller snören i blommornas färg att binda runt servetterna.
 
Köp in billiga bestick från Myrorna och måla skaften med hobbyfärg. Alternativ köp in billiga bestick, glas och porslin från ÖB och liknande kedjor. Sälj eller ge bort det du inte vill ha kvar efteråt.
 
Flera middagar på rad tätt intill? Små medel räcker för att ge bordet ett nytt utseende utan att behöva trolla fram nya dukar och "bygga" om hela bordet.
 
Byt ut ljusen till ljus i andra färger, arrangera om eventuella blommor lite, välj andra färger på servetter eller gör en annan servettbrytning.
 
Udda assietter med fint mönster? Använd som ljusfat, duka med olika assietter, förrätt eller dessert. Spåna vilt, tänk fritt.
 
I morgon kommer dukningsförslag med budget- och/eller ta vad man har-tänk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej