En viktig del av en festlig och välkomnande dukning tycker jag servetten är. Vare sig den är av papper eller tyg ska den finnas där för ett komplett middagskuvert.
 
Själv föredrar jag tyg, men visst använder jag servetter av papper också!
 
Enligt "etikettsexpertis" ska servetter visst alltid brytas och man ska inte använda band eller servettringar - för förrförr i tiden lär man ha använt samma servetter vid flera omgångar måltider och då var servettringen en namnmärkning.
 
Pffft säger jag om det. Finns väl ingen modern människa som tror att värd/värdar ska återanvända tygservetter innan de tvättas? Eller att pappersservetter återanvänds?
 
Så dra till med band, servettringar, vad som helst som du tycker blir vackert.
 
Det är fint med brutna servetter, inte tu tal om det - men kan vara väldigt fint med enkel ihopvikning eller rullning och binda ett vackert band om!
 
Här har jag provdukat inför en festmiddag - servettbrytningen heter Ljuset. Googla på nätet, finns många tips om hur man bryter servetter där. Ljuset kan man bryta så att inget band nedtill behövs eller så knyter man en vackert band om det.
Biskopsmässan är en annan trevlig brytning - och är inte så svår som den ser ut.
Det finns olika varianter av pyramidvikningar - här är en.
Samma grund - men vänder man vikningen åt "fel" håll så får man en lite annan variant.
En mycket enkel men snygg brytning kallas "Väskan" eller "Kuvertet", blir nog bäst om man använder pappersservetter - men går att göra med tyg också.
 
Solfjädersvarianter är enkla och ser tjusiga ut:
"Blomknoppen" är en variant av "Biskopsmössan" och "Franska Liljan". Den är inte så pjåkig - men självklart kan man göra den finare än så här (hastigt brutit för en provdukning). Här är det papper - men självklart blir den fin med tygservett också.
Brytningar behöver inte vara superavancerade. Man kan vika servetten i en "våg"form eller knyta ena änden så det blir som en liten "blomma" i ena änden.
 
En ganska lätt brytning är "Diamanten". Den lämpar sig faktiskt bäst för servetter av papper.
"Fickan" - den kallas säkert något annat men jag kallar den så - är en bra variant för t e x buffé - i fickan lägger man besticken.
Ursäkta lite suddig bild...
 
Och så här kan man också göra - typ den enklaste brytningen som finns...
Eller så här.
Och till sist - en brytning som jag tror passar bäst för tjockare kvalitet på pappersservetter eller kanske stärkta linneservetter:
Detta är en provdukning - skulle inte lämna duken ostruken om det var "skarpt...
 
I morgon visar jag varianter där olika typer av servettringar och band har använts.
 

Kommentera

Publiceras ej