Lättare sagt än gjort - eller kanske inte svårt alls?
Att bestämma sig för ett tema eller en färgställning innan underlättar. Då vet man vad man har, om man behöver komplettera - om man kan hitta på något kul med befintliga saker.
Dyrt måste det inte bli - man kan använda mycket som inte är kostsamt eller som redan finns i hemmet.
Har jag lite större middag (fler än 4) dukar jag ofta upp kvällen innan så jag kan ägna dagen inför festen till det sista i matlagandet och eventuella inköp som kan behövas. Det eller duka på morgonen efter att jag druckit morgonkaffe och sett till att få en promenad.
Börja i tid - och glöm inte att äta! Inte roligt om värd/värdar redan efter fördrinken blir groggy för att de inte hunnit äta.
Är det dukar och tygservetter som behöver strykas - gör det dagen innan helst och lägg duken på bordet som ska användas. Det tar längre tid än man kan tro och det är stressmoment som inte behövs själva festdagen.
Börja helst dukningen med att iordningställa alla kuvert. Alltså tallrikar, servetter, glas och bestick och eventuella placeringslappar. Då vet du hur mycket plats du får kvar för dekor och prydnader.
Ett kuvert för en festmiddag brukar innehålla undertallrik (kan utgöras av tårtpapper eller finare papperstallrikar), varmrättstallrik, gärna mellanlägg, pappersservett eller dylikt går bra, och förrättsassiett.Här ligger en papperstallrik som undertallrik - den tas bort innan desserten dukas fram. Under servetten skymtar ett mellanlägg, här en papperstallrik - förrättstallriken sattes fram när det var dags att äta.

Bestick - de används i den ordning man äter - så varmrättsbestick längst in och utanför dem förrättsbesticken. Dessertbesticken - om man placerar dem innan manten, läggs mellan tallrikarna och bakom glasen. Sked - med skaftet åt höger, och en dessertgaffel, med skaftet åt vänster. Gaffel ska man ha för "full dukning", den används med fördel att fösa upp desserbitar på skeden.
Här ser man fullt kuvert med glas och bestick - ingen undertallrik, det är inte ett måste men kul vid lite högtidligare tillfällen.


Här valde jag att endast ha varmrättstallrik - blev enklare så. Här ser man bestick, och glas, vattenglas, champagneglas eftersom det dracks bubbel till de två förrätterna, vinglas och dessertvinsglas.
Glasen används från höger till vänster. Vattenglas, lite ovanför knivarna ungefär, förrättsglas, varmrättsglas och dessertvinsglas.
Vid enklare fester kan man göra ett litet "paket" av bestick och servett, då lägger man det till vänster om kuvertet. Salladsfat kan dukas fram, det ska stå snett vänster om huvudkuvertet - om man har plats. Ska förrätten stå på bordet när gästerna kommer så får man också lägga servetten till vänster - och förstås ställa fram förrätten så nära inpå ankomst så maten inte hinner bli dålig. Inte tillrådligt en varm sommardag...

Är det ont om plats kan man nöja sig med vattenglas och förrättsglas och duka fram de andra glasen allteftersom. Vattenglas och starkvinsglas syns här nedan - förrätten var soppa med sherry den här gången.

Eller så gör man det enkelt och använder samma vinglas till förrätt och varmrätt - inte "fint" men lite vardagligare middag funkar det för.

Här använde jag fräckt nog samma bestick till förrätt och varmrätt dessutom...
Att bara duka med bestick, glas och servett är också en variant. Knivarna hamnade fel här, eggen ska ligga inåt och självklart inte så snett.

Ljusslingor ser fint ut - men inget säger "middagsfest" som levande ljus på middagsbordet. Även mitt i sommaren...

Även när ljusslinga används tycker jag att några ljus ändå ska finnas där, värmeljus i fina lyktor om inte annat. Här fanns plats för ljusstaker (de kan också användas för värmeljus, mycket praktiskt) och blockljus - är man inte så många så går det.

Har man ett ganska litet bord är det alltid praktiskt att börja duka fram tallrikar, bestick och glas först - då vet man sedan hur mycket plats som finns. Har man väldigt lite plats så duka med det som behövs först och plocka undan och fram allteftersom middagen fortskrider.
Nu ska jag vara en bedrövlig snobb - ställ helst inte servetterna i glasen. Det känns lite för mycket barnkalas - inget fel i det, men vid en "vuxen" bjudning tycker jag inte det passar alls. Lägg hellre servetterna på tallriken eller till vänster om kuverten. Det behöver inte vara någon superduper avancerad servettbrytning, en enkel vikning duger gott men ser trevligare ut än att ha dem i glasen. Pappret luddar alltid litet och vem vill ha pappersludd i drickat?

I slutänden - man gör som man vill, men i alla fall, försök undvika servetter i glasen...
Kommentera