Adventstiden rann snabbt iväh och rätt som det var så blev det dags för julaftonsmiddag för två. Hur det skulle se ut var uttänkt i stora drag. Vita blommor, bordsdekor i vitt och rött, vitt porslin med glas i Böhmisk kristall, slipade bestick från Johanna-serien - och vita tygservetter med trycka silverstjärnor brutna i Solfjädern. Snapsglas från Kosta Boda - vi drack "snaps" bestående av ingefärsshots och konjakskupor från Chateaux-serien dukades ockås fram.

I vas på fot arrangerades vita tulpaner, röda och vita julgranskulor med en snöbollsljusslinga, ofärgade och silverfärgade ljuslyktor + "isbitar" & "diamanter" prydde mitten i dukningen för två.

Året avslutades med en nyårsmiddag för två. Normalt har vi vänner på middag men det kändes säkrare att hålla sina "bubblor" i det pandemiläge som rådde då. Blått och guld visste jag sedan länge att jag ville ha som tema. Tanken var först att använda blommor i en ljust orange - nästan guldig ton - men fann inga i rätt färg - så det blev röda rosor - och det blev med facit i hand en fullträff. Vasen med de röda rosorna placerades i mitten av dukningen för två och på vajre sida sattes en nyårsmask gjord av guldfärgad kartong och hobbystickers. Mässingsfärgade ljusstakar med vita ljus, ofärgade och guldpaljetterade ljuslyktor placerades ut med "diamanter", guldkonfetti i form av små champagneflaskor och några "snökristaller" som dekor.

Blå linneduk i i basen passade bäst med svart porslin - och glasassietter med blå servetter som mellanlägg blev bra bakgrund för de vikta blå linneservetterna ombundna med guldmetallband. Till stilen passade de guldfärgade besticken och kristallglas från Kosta Boda Chateaux bäst - jag hade lite huvudbry med dessertvinsglaen men kom till sist på att vintageglasen med slipat mönster fungerade hyfsat till.

Nytt år, nya dukningar för två. Januari började närma sig slutet när det dukadees för två en lördagsväll. Jag kände för lite ljusare färger och tyckte den grå löparen blev fin till den vita duken. Jag visste att jag ville använda den lila eternellen som ankare i dukningen och då kändes det fint med vita Arabiatallrikar, lavendelfärgade brutna servetter med Bistrovinglas och minimalistiska rostfria bestick.

Till den lila eternellen lades silverfärgade ljuslyktor, lila pärlor, vita glasdroppar och "diamanter", några vita tygrosor och silverfärgade presnetrosetter för en enkel vintrig mittdekor.

Som det kan bli ibland så följde några rätt stillsamma vinterveckor utan att det styrdes upp några speciella helgmiddagar - men så blev det februari och tiden kring Alla Hjärtans Dag - och vi tyckte det var dags för en ny helgfest med dukat för två. Rosa är också en passande färg för Alla Hjärtans-tema så en bukett i rosa satte temat för dukningen (förutom Alla Hjärtans-dagtemat). Den här gången ville jag inte korta ned blommorna så de fick stå som de var åt sidan i dukningen. I mitten fick istället ett vit blockljus på ett spegelfat. Ofärgade och silverfärgade ljuslyktor, rosa pärlor, vitrosa paljetter + "isbitar" + "diamanter" samt rosa tygtulpaner utgjorde resten av mittdekoren. Samma bas som i förra dukningen med vit duk och grå löpare fick ligga kvar.

Romantiska kuvert med Swedish Grace-porslin, rostfria bestick ur Johanna-serien, slipade vintagevinglas och starkvinsglas kröntes av grå tygservetter brutna som små paket med breda rosa satinband om.

Vintern kändes seg och mörk, det var ibland tunga dagar med arbete hemifrån månad efter månad - skönt på sätt och vis men ibland ensamt och stillastående - så det fick bli en festmiddag en februarilördag ett par veckor senare. Nu valde jag att ta fram de fina virkade tabletterna en snäl väninna gort till mig vid ett tillfälle. Jag använder tabletterna som löpare över bordet där ett arrangemang av vita tygblommor fick ta mittplatsen. Mittdekoren i övrigt bestod av mörka ljuslyktor, silverfärgade värmeljus i ofärgade ljuslyktor, silverfärgade ljusstakar med vita ljus, vita och ofärgade ljusdroppar.

Svarta tallrikar från Aida, kollektionen heter Groovy, dukades fram med Nachtmann-vinglas och vita tygservetter brutna i en ficka, ombundna av breda silverfärgade band. I fickan lades rostfria bestick i minimalistisk stil.

Våren dök upp utan att man riktigt märkt hur det gått till - och det blev påsk. Påskdukat för två på en bas av en vit gardinlängdsduk och en pastellrandad löpare som jag besämt veckor innan att den måste bli påskens bas förutom den vita heltäckande duken. Min tanke var att använda konstfjädrar som "blomarrangemang" - men så kom maken hem med en gul påskliljebukett från jobbet och då blev det i alla fall levande blommor i dukningen. En ljusslinga, gröna ljuslyktor, pärlor i grönt + glasdroppar och pärlor i orange tillsammans med små glas med godisägg och gula konstfjädrar passade fint i färgtema och årstidstema.

Lagom högtidligt och lekfullt med Swedish Grace-porslin, fina slipade vintageglas med vita tygservetter brutna som stiliserade kaniner med sina långa öron - bästa besticken här blev förstås de guldfärgade.

Åren går fort och våren likaså - rätt som det var fyllde jag 60 och det dukades för två på själva dagen när vi hade en festlunch härhemma. Att jag ville duka i vårigt gult och grått visste jag - det är en färgkombo jag tycker är trevlig. Swedish Grace-porslin, champagneglas från Nachtmann, grå tygservetter veckade och ombundna med gula spetsband - och förstås gyllene bestick fick bli lunchfestliga kuvert.

Blomsterarrangemanget bestod av vita tygblommor med gula fjädrar - för jag hittade inga gula blommor just den dagen när jag inhandlade råvaror till lunchen. Gula virkade spetsband lades ut på den vita duken - en gardinlängd, en ljusslinga lades på, mörkgrå ljuslyktor med guldfärgade ljus i + mässingsfärgade ljustakar blev perfekta för en enkel men festlig lunchdukning för två.

På lördagen dukades det för två igen - nu den kombinerade 60-årshögtidsmiddagen och majmiddagen. Vitt förstås - det signalerar högtid - och jag visste att jag ville ha min månadsstensfärg - grönt - som accent. En fin linneduk lades på och i mitten en spegelskiva där ofärgade ljuslyktor med vita ljus placerades med en bukett små vita rosor.

Några få "diamanter", gröna pärlor och gröna glasdroppar med vita tygrosor blev perfekt och vårfint och högtidligt tyckte jag.

För en högtidlig middag ställe man fram sina finaste saker. Swedish Grace-porslin, glas av böjmisk kristall - som parades ihop med släta champagneglas från Bistroserien och lilörsvängar för desservinet. Slipade rostfria bestick från Johanna-serien tyckte jag passade bäst här - och jag tog mig äntligen för att stärka de fina linneservetterna så de kunde brytas i Storseglet, en enkel men så stilig brytning.

För att vamrättsvinglaset skulle få skina i eget majestät och jag tyckte dukningen gav mer uttryck för modern än gammeldags högtidlighet valde jag att duka med släta glas i övrigt.

Det blev en fin högtidsmiddag trots allt - fast det egentligen skulle ha varit en bjudning på lokal med närmaste vännerna...
Kommentera