Vintern och vårvintern för två år sedan blev minst sagt en smula speciell. Och jag blev av med jobbet... Det var en tung, jobbig och skrämmande tid - men när påsken kom ville jag ändå ta mig i kragen och göra en fin och trevligt inramad påskmiddag för oss båda. Det blev till 100 % en högst improviserad påskaftonsmiddag.
 
Vit duk behövdes strykas och läggas på. Det blev en vit gardinlängd i bomull. Färska blommor hade jag inte och det var fullt pågående smittspridning så jag gick inte till någon butik om jag inte absolut måste. Så det fick bli ett enkelt arrangemang med vita tygtulpaner och gula konstfjädrar som "ankare" i mittdekoren. Ett påskägg med en gul påskkyckling på, små påskkycklingar tillsammans med ofärgade ljuslyktor och några vita tygrosor tillsammans med "diamanter" var resten av den ganska enkla mittdekoren.
Swedish Grace är nästan självskrivet för dukningar till påsk och jul - och så blev det nu med. Enkelt vikta tygservetter med virkade gula spetsband, glas i böhmisk kristall och snirkliga nysilverbestick gav kuverten en känsla av lite lantlig gammeldags högtid. Trots det så snabbt improviserade och ihopdragna så tyckte jag det blev riktigt fint och trivsamt - middagen var också den högst improviserad men det blev gott och trevligt det med.
Tiden gick och rätt som det var pågick våren för fullt. Den svacka jag hamnat i började vända lite uppåt - i alla fall så pass att jag kände att det blev roligt att ordna våra helgfester och bord findukade för två igen. En enkel dukning i ljusa färger blev det nästa gång det var dags för dukning för två. Arabiaporslinet - lika fint till vardags som festligt tycker jag, dukades fram med vinglas från Chateaux, guldfärgade bestick och vita rullade tygservetter med aprikosrosa spetsband om.
En bukett korallrosa nejlikor blev perfekta i den våriga dukningen med ljuslyktor i ljusa pasteller + ofärgat, vita tygrosor och "diamanter". De vita stora fjädrarna tyckte jag blev roliga som extra detaljer i dekoren.
En planerad majmiddag för 6 blev till en middag dukad för två - p g a det där j-a viruset. Jag passade på att duka upp med riktigt fina saker, vintageglas till förrätt, varmrätt och dessert. Självfallet Swedish Grace - till färgsättningen tyckte jag de guldfärgade besticken blev bäst. Uppenbarligen för lat för att stryka de vita servetterna i linne/bomullsblandning - men de aprikosfärgade banden såg i alla fina ut och passade färgsättningen som var just aprikos/persiko-accent till det vita.
Nejlikorna aom använts veckan innan var fortfarande tillräckligt användbara - lustigt nog hade flera börjat torka och fått en mer rosaaktig ton men jag tyckte de passade i färgtemat ändå. Spetsbanden som använts som servettringar helgen innan blev nu bordsdekor med aprikosfärgade tygrosor, aprikosfärgade stickers, glasdroppar, guldfärgad och ofärgade ljuslyktor. Vårigt och fräscht.
Månaden tickade på och det blev dags för vår 18-åriga bröllopsdag. Den inträffade en måndag, eftersom jag var mellan jobb och maken jobbar förmiddagar, valde jag att duka upp för en enkel festlunch.I mitten orange germini - färgen för min brudbukett i orangerosor - i en guldfärgad ljuslykta som vas,  med ofärgade ljuslyktor, och "vaser" på gyllene fat med en ensam germini utåt sidorna. Några orange pärlor, orange stickers och "diamanter" pyntade dukem.
Lagom lunchfestfina kuvert byggdes med hjlp av Swedish Grace-porslin, selterglas från Kosta Boda Chateaux och gyllene bestick. Servetterna hade jag tänkt bryta stående med de visade sig vara för sladdriga sådet fick bli en snabb improvisation.
Rosa pioner gav mig nästa uppslag till en dukning för två. Jag tyckte svart och silver skulle bli fint till det rosa och valde att duka med svart porslin, minimalistiska rostfria bestick, enkelt vikta rosa linneservetter med silverfärgade band om. Glasen då... Ja, ibland gör man ett felköp. Dessa såg betydligt vättre ut på bild men nä, det var ingen hit. Jag behöll ett som jag använder som vas/ljuslykta, resten gav jag bort.
Ett litet arrangemang med de rosa pionerna i mitten, silverfärgade ljuslyktor, glasdroppar och silverfärgade paljetter blev mittdekor. Två hjärtformade silverfärgade ljusfat kompletterade.
Förra året inföll 6 juni en lördag, så vi tyckte det var roligt att ha en liten nationaldagsmiddag där det dukades upp i gult och blått för två. En gul linnelöpare lades på den vita gardinlängden som får "agera" duk, gula blommor, blå ljuslyktor - och glaset ovan som ljuslykta + lite annat "smått och gott" för att sätta svenska flaggans färger.
Den här gången valde jag att duka upp kuvert med champagneglas från Nachtmann, guldfärgade bestick och brutna blå servetter - brytningen är inte alls svår och ser kul ut på det findukade bordet.
Vi valde det svenskaste man kan tänka som varmrätt - smörgåstårta fast i form av bakelse snarare och serverade det på blåvitt porslin från Gustavsberg. Behöver man duka upp för många och använda flera olika sorters porslin är det här en bra variant - jag tror inte man tittar så mycket på vad grannens mat ligger på när man väl sitter ned och äter sina middag.
För ovanlighetens skull firade vi midsommar hemma i sta'n - pandemin igen... Den gula linnelöparen fick ligga kvar på, och det dukades för två med Swedish Grace-porslin, bestick från Nils Johan, vackert slipade kristallglas och vita tygservetter i en lite annorlunda vikning med gula och blå band om.
Det kändes rätt att ha en enkel dukning med accenter som skulle föra tankarna till blått & gult som är vanligt till midsommar. De blå presentbanden som användes till servetten användes också som girlanger på bordet. Ljuslyktor i skira blå och turkosa toner med silverfärgade ljuslyktor blev alldeles lagom sommarfin dekor med de vita blommorna i mitten.
Nästa gång vi dukade till en fest för två här hemma blev det mitt i högsommarmånaden juli. Turkosa toner är fint sommartid och guld är en fin accent till turkos. Basen blev ett vitt lakan som strukits och lagts på bordet.Vita nejlikor, turkosa lykta, gyllene ljusfat med guldfärgade ljus, "diamanter" + servetter av guldmetallicband och tabletter av guldfärgat papper med små rosor av papper prydde sommardukningen för två.
Vitt Arabiaporslin med guldfärgade bestick, vinglas från Bistro-serien och enkelt brutna turkosa servetter blev somrigt och trevligt.
Sensommarmånaden augusti var nästan slut när nästa dukning för två kom till. Makens födelsedagsmiddag - svart/vitt & silver kändes som ett festligt och lagom högtidligt tema för dukningen. Först lades en vit enkel linneduk på och sedan en svart löpare. Vita tygblommor i ett arrangemang med en vit fjäder ställdes på ett silverfärgat fat. Silverfärgade och grå ljuslyktor stod på varje sida, ofärgade och vita glasdroppar prydde duken tillsammans med silverfärgade paljetter.
Rörstrands Swedish Grace med svarta linneservetter brutna i Pyramiden med bestick från Nils Johan, serien heter Johanna, slipade glas från Nachtmann och släta från Bistro blev fesfina kuvert. Snett till vänster framför varje kuvert ställdes ett silverfärgat hjärtformat ljusfat med en vit tygros på.
Hösten började smyga sig in när maken tyckte att vi skulle ha en höstmiddag med soppa och smördegsinbakt ost som dessert. Bra idé tyckte jag och dukade för två med hösten som inspiration. Den vita linneduken byttes mot en vit gardinlängd och jag lade på en brun löpare som kändes som perfekt bas för en höstdukning. Ett arrangemang av orange blommor omgavs av höstlöv i vackra färger, gipspumpor, guldfärgade ljuslyktor, "diamanter" och "kristallstickers". Kantareller och ekollon placerades också i mittdekoren.
Till höstiga toner är det fint med svart porslin tycker jag - och de vita soppskålarna från Arabia gav fin kontrast till det svarta porslinet och de svarta servetterna som rullades och bands om med konjaksbruna sammetsband - både färg och material känns så passande för hösten. Guldfärgade bestick känns också rätt för temat - och vi tog fram våra fina glas i Böhmisk kristall.
Hösten flög fram och det blev dags för sista lördagen i oktober och vår årliga Halloweenmiddag. Det dukades för två - jag hade inte tänkt ut något speciellt men hade en gammal torkad bukett som jag tyckte passade att ställa i den stora lgaspumpan med ett batteriljus i. Runt glaspumpan ställdes mörka ljuslyktor ut och glasdroppar i svart och orange lades ut på den vita duken. Gipspumpor, orange pärlor, ekollon och "diamanter" förstärkte temat.
Svart porslin, svarta bestick och vita assietter - för kontrast mellan porslin och den svarta servetten som bröts i en påhittad brytning. Det är ett mellanting mellan Storsegel och Dubbelt storsegel så jag får väl kalla den Trimaranen... Släta Bistrovinglas tyckte jag blev fina här och till det kändes det bäst med likörsvängar av gammal modell.
November är mörkt, trist och grått så alla tillfällen att göra det festligt och fint är välkomna. I mitten av november förra året dukades det högtidligt för två när vi ordnade middag i Mårten Gås-anda. Vit linneduk av finare slag, spegelskiva flanskerad av silverfärgade ljusstakar med vita ljjus och silverfärgade och ofärgade ljuslyktor med ett arrangemang av vita tygblommor och vita fjädrar i mitten. Vita pärlor och "diamanter" prydde duken.
Till en så högtidlig bas behövs såklart blåvitt porslin, Gustavsberg Regina, ärvt från min far, snirkliga nysilverbestick och slipade vackra vintageglas. Tunna fina linnerservetter hör till - men jag hade återigen glömt det där med stärkelsen. Jag lyckades få till det genom att bryta servetterna i Ljuset och luta dem mot dessertvinsglasen. Resultatet av det hela blev en av mina finaste dukningar någonsin i mitt tycke.
Även om vi inte har adventsmiddag varje helg under advetnstiden så brukar vi ha en findukning för två lördagen innan första advent. Så blev det förra året - och duken, en vit bomullsduk med tryckt stjärnmönster i guld var den bas som lite gav riktningen i den första adventsdukningen. Swedish Graceporslin krönt av en röd rullad tygservett med guldgula band om, gludfärgade bestick och släta Bistrovinglas utgjorde kuvert.
Det gyllene i duken togs upp av guldfärgat blockljus, guldfärgade och röda ljuslyktor, röda tygrosor i en "vas" och julgransdekor i vitt, rött och guld blev temapassande mittdekor.
Nästa festdukning för två blev det ett par veckor senare, inför 3:e advent. Nu med en vas med röda tulpaner i mitten som färgklick i en dekor som gick i vitt och guld med vita och guldfärgade ljus i ofärgade lyktor och på gyllene ljusfat. Julgranskulor i vitt och guld med en snöbollsljusslinga + "isbitar" låg på bordsytan.
Arabia-porslin med guldfärgade bestick, brutna vita tygaervetter och vinglas frånNachtmann blev passande kuvert.
Ljusslingor och julgransdekor är bra att pynta dukningar med under advents- och jultider.
 

Kommentera

Publiceras ej