När sommarmånaderna kommer blir det lite färre uppdukade festliga lördagsmiddagar. Det blir lite mer sommarlunk och mer "bohemliv" - men ibland blir det ändå. En forsommardukning i vitt och rosa kom till den här sommarhelgen för några år sedan.
Vita blommor är fint och ger ett litet extra lyft till en annars enkel dukning. Vita pärlor kändes alldeles lagom här, med ofärgade och silverfärgade ljuslyktor.

Enkla och sommarfräscha kuvert sattes med hjälp av Arabiaporslin, släta vinglas och nya rostfria bestick i minimalistisk stil. Jag tyckte servetterna med sina fina rosa och gröna färger skulle bli perfekta som en liten färgklick i det vita - och fick bli lite påhittig eftersom det är rätt små servetter - en enkel brytning blev en bra lösning här.

Sedan dröjde det lite innan det var dags för nästa tillfälle för en festligare helgmiddag med festdukat bord för två. Till en större middag under våren hade jag haft svart & vitt med rosa accent och ville nu testa hur det skulle se ut med lila som accent istället för rosa. Svart porslin, lila servetter enkelt rullade med band i vitt och silver med roliga tofsar om, nysilverbestick och slipade champagneglas från Nachtmann kändes fint tyckte jag.

En bukett vita stjärnkrysantemum (har jag för mig att blommorna kallas), flankerade av silverfärgade ljuslyktor och ljusstakar med svarta glasdroppar och silverfärgade paljetter med rosettar av lila tygband ståtade som dekor i mitten. Lila till det vita, svarta och silvriga blev inte alls så illa!

Sensommaren gjorde intåg och jag tyckte det var dags att ha en findukad middag för två igen när en bukett gröna nejlikor satte tonen för hur det hela skulle se ut. En rosa sjal som löpare fick bli basen för de gröna nejlikorna med guldfärgade ljuslyktor, rosa tygtulpaner + gröna pärlor och gröna glasdroppar som dekorerade dukningen.

Till den rosa löparen passade det bra med rosa linneservetter i en klassisk brytning på Swedish Graceporslin och gyllene bestick som tog upp det gyllene i mittdekoren. Champagneglas från Nachtmann dukades fram även den här gången.

Ett par veckor senare blev det en ny festdukad helgmiddag med samma rosa löpare - men nu med ett helt annat uttryck. Det fanns inte tid att skaffa nya blommor så rosa tygtulpaner med rosa fjädrar för utfyllnad placerades i en mörk ljuslykta. Svarta ljus på underlägg av glas sattes ut på var sida, svarta och rosa pärlor prydde duken.

Till det rosa och mörka i mitten blev det nästan självklart med svarta Groovy-tallrikar, svarta bestick och rosa rullade servetter ombundna med svarta spetsband. Till den mer moderna känslan passade det bäst med släta champagneglas från Bistro. Svart/rosa är ett fint alternativ till svart/vitt.

Rätt som det var så hade det blivit höst - och en lite spontan fredagsmiddag vid festligt dukat bord kom till. Höstens färger kändes som en snudd på självklarhet - så en orange löpare med orange och ofärgade glasdroppar + vita pärlor tyckte jag kändes höstigt och fint. I mitten ställdes ett vitt blockljus på guldfärgat ljusfat, vita tygblommor arrangerades på var sida om ljuset och mässingsfärgade ljusstakar med vita ljus + ofärgade ljuslyktor med guldfärgade ljus fullbordade mittdekoren.

Vitt Swedish Grace-porsln, släta vinglas med enkelt rullade vita servetter ombundna med guldgula band blev fredagsfestliga kuvert. Istället för guldfärgade bestick valde jag den här gången silverfärgade rostfria i minimalistisk stil. En höstdukning kan vara färgerna som väljs likaväl som dekorinslagen, här var det färgerna som satte temat för årstiden.

Helgen efter vaknade jag med ett sug efter att göra Afternoon Tea på eftermiddagen. Och tog en promenad i höstrusket och plockade dukningsmaterial.
Löv, ekollon, kastanjer, rönnbär och sådant. Det fick bli en kaskad av höstlöv som "blomsterarrangemang", dukpynt o s v - med de andra sakerna jag plockat på promenaden.


Gipspumpor och ljus i ofärgade ljuslyktor och guldfärgade ljusfat placerades ut bland löven. Till höstfärgerna blev det fint med svart porslin, guldfärgade bestick, champagneglas från Nachtmann, och vita tygservetter med konjaksbruna sammetsband om.

Tiden går fort - och det blev sista lördagen i oktober, alltså tid för årliga Halloweenmiddag på två. Den här gången blev det lite mer mys-Halloween än dödskallevarianten - basen fick bli en svart gardinlängd som jag drog ihop så den skulle bölja bohemiskt över bordet. En glaspumpa med ett ljus fick ståta i mitten, kvistrosor i olika orange och ljusröda nyanser prydde bordet med höstlöv, pumpakonfetti, gipspumpor och "isbitar" och en ljusslinga.

Svart porslin förstås, med guldfärgade bestick och vintageglas som pryddes av en godisskalle i orange&svart och orange bruten servett blev lite gotromantiska kuvert.

I novemberrusket behövs ljuspunkter och vi fortsatte den tradition vi påbörjat året innan - middag i Mårten Gås-anda. Vi säger Mårten Gås-anda för vi äter ju inte svartsoppa och gås... Men vi äter soppa, fågel (quorn för maken som är veggie) och en äppeldessert. Festdukningen för två gick i gammeldags högtidlig stil. Den vita gardinlängden som använts som duk vid en lunchbjdning fick nu bli duk igen. Ärvt porslin från min pappa, blåvita Gustavsberg Regina passade perfekt här tyckte vi. Vintageglas fyndade på b l a Stadsmissionen, snirkliga nysilverbestick och brutna vita tygservetter här till vid den här typen av dukning.

För dukningar med gammeldags högtidligt uttryck är det vita blommor och silverfärgade ljusstakar som gäller. Några ljuslyktor och glasdroppar och vita pärlor lades till för att fylla ut mittdekoren.

Tiden gick - fortfarande november men månaden led mot sitt slut när det dukades upp för två en lördag ett par veckor senare. De vita krysantemumblommorna som ingick i arrangemanget till "gås"middagen var fortfarande användbara och fick ståta på egen hand i mitten av bordsdekoren. Ett par kvistar konstgjorda blommor i svart kändes roliga att lägga till - och temat kom till - svart & vitt. Mörka ljuslyktor och vita blockljus flankerade de vita blommorna, de svarta kvistarna ramade in ljus och blommor, svarta glasdroppar och "diamanter" fick ge extra pynt. Basen utgjordes av samma vita "duk" som redan låg på.

Efter lite testande kom jag fram till att svart porslin med svarta bestick, släta vinglas och vita servetter med smala svarta band om blev de finaste kuverten för den här dukningen.

Sista lördagen i november och dagen före 1:a advent tyckte vi det var dags för en festligt dukad helgmiddag för två igen. Det svartvita fanns med här igen - men nu med det advents/julröda till. Den svarta gardinlängden kom fram igen som grund för en adventsdukning i lite annorlunda stil. Röda rosor i centrum omgiven av julgransdekor i rött, vitt och svart, tillsammans med en ljusslinga, röda värmeljus, "diamanter" och glasdroppar fick bli mittdekoren.

Här ville jag använda svarta linneservetter - som syntes bäst mot vita tallrikar, det blev Arabiaporslinet den här gången. De svarta servetterna bröts som en ros och släta vinglas med minimalistiska rostfria bestick kändes bäst för den här stilen.

Adventstiden travade på, och det blev dags för en Luciamiddag (dagen efter men ändå...). Den vita gardinen fick ligga kvar och här valde jag att använda två röda bomullsservetter som bordstabletter. En amaryllisbukett fick ståta i mittdekoren - och olika dekorinslag som skulle föra tankarna till Lucias röda band om den vita särken och glittret i tärnornas hår lades till - silverfärgade ljusstakar och ljuslyktor, silverglittriga girlanger, "isbitar", en ljusslinga med stjärnformade ljus o s v

Arabiaporslin med vita stjärntryckta servetter ombundna med röda band med slipade vintagevinglas - och bestick som använts mycket sällan men som jag tyckte såg fina ut här. Det är "extrabestick" inköpt till en fest för sådär 100 år sedan - de är rätt trevliga i alla fall.

Sista bordet dukat för två blev julafton. En tanke som varit vitt/rött/gult och sparsmakat blev Mer Jul! istället. Den vita duken låg kvar och toppades med en löpare i transparent rött tyg med glitter i. En spegelskiva med röda tulpaner kändes exakt rätt som mittendekor - och sedan blev det ingen hejd på allt som lades till. Julgransdekor, ljusslingor, blockljus e t c e t c...

Glas som nyss fyndats på antikbod dukades fram med second hand-fyndade starkvinsglas, Swedish Graceporslin, bestick från Nils Johan och passande julröda servetter veckade och ombundna med röda guldkantade band.

Nytt år - och tur att man inte visste hur det skulle bli... 2020 års första dukning för två gick i vitt - temat och tanken var att får man ingen vinter ute får det bli vinter på bordet. Arabiaporslin, vita servetter med silvermetallband om, rostfria minimalistiska bestick och släta vinglas valdes för kuverten. Det här kom att bli sista middagen där de här glasen användes - vi hade två kvar och båda hade gått i kras ett par veckor senare...

Vitt, pärlor, ljjusslinga som ser ut som isbollar och "isbitar" fick bli dekoren på den vita släta linneduken i basen. Vita ljus på spegelunderlägg och vita julgranskulor omgav "vaserna" med arrangemang av vita tygblommor - och ett vitt blockljus intog mittplatsen.

Helvita duklningar är fina och passar extra väl för vinterdukningar.
Kommentera