För en nyårsmiddag fick jag tänka till en smula. Jag visste att jag ville ha vnrött och guld som tema. Lite ombonat och "lyxigt" för en middag i årets sista timmar.
Vi skulle bli 5 och vårt vita Swedish Grace-porslin i färgen Snö blev självklart - det var den servisen för finare tillfällen vi hade att tillgå då. För assietter till två förrätter, 1 osträtt och 1 dessert fick vi pussla ihop de olika assietter vi hade i hushållet. När man serverar de olika rätterna på faten märks det inte så mycket om det är en mix av olika typer.
Två "problemområden" sågs direkt. Glas och bestick. Vi har 8 uppsättningar av det vi då alltid använde som "finbestic", Johanna-serien från Nils Johan. Eftersom middagen var 5-rätters och jag ville duka med dubbla uppsättningar - ser fint ut i festliga dukningar, så skulle det bara räcka till 4 kuvert. Vi kunde förstås valt att blanda in vår vardagsserie, Jenny, i dukningen, men jag tyckte inte det skulle se fint ut. Efter lite funderande valde jag att använda två par uddabestick som jag köpte som extrabestick för en annan fest. De är enkla och rätt så billiga - men jag blandade in dem bland kuverten som förrättsbestick och det fungerade inte så illa i helheten.
Använde de här besticken i en luciadukning för ett par år sedan - de ser rätt trevliga ut fast det är riktigt billiga saker...

Sedan fick jag fundera lite kring glasen. Jag ville duka med champagneglas, vinglas och starkvinsglas (dessertvinet var inte starkvin men jag tyckte små glas blev bra ändå.). Vi hade 4 vinglas i Chateaux-serien - och 3 champagneglas i samma serie. Jag hade kunnat använda släta glas blandat med kristallglasen men jag kände att det skulle bli för stora kontraster. Dessutom fanns det bara 4 starkvinsglas så jag måste ändå göra något där. Lösningen blev att kolla på Stadsmissionen som finns inte så långt från där jag bor.
Jag fyndade två vinglas och fyra starkvinsglas - men hittade inga champagneglas jag gillade. En tur till In & Finn dagen innan nyårsafton löste det senare - de fina glasen från Nachtmann fick komma med hem. När nyårsmiddagen skulle gå av stapeln hade jag blandat glasen vid kuverten på ett sätt jag tyckte fungerade. Placeringen av kuverten blev också ett huvudbry. Jag började med att sätta två per långsida och en på en kortände. Det blev alldeles för trångt och ihopknött - ingen som helst plats över - så jag testade att sätta 2 på en långsida och sedan 1 per övriga - och det blev faktiskt bättre. Ändå minimalt med plats - så dekoren blev ytterst sparsmakad med stickers på bordsytan, ljus och några julgranskulor + röda tygrosor och lite "isbitar" fick räcka. Guldmetallicbanden kring de rullade servetterna fick bli det lite extra festpyntet i helheten.

Duken kan framstå som lila - men den är faktiskt vinröd i en varm fin nyans. Här kan man se blandningen av glasen vid de olika kuverten. Här försökte jag mixa lite "kaotiskt" för att det inte skulle bli någon sorts "utpekning" av vissa kuvert framför andra.

Så här i efterhand hade jag kunnat duka med förrättsglaset och satt fram de andra allt eftersom de behövdes - men här fick själva kuverten med glasen bli dekor i sig.

För en tjejmiddag för några år sedan behövdes det återigen dukas upp för 5. Lärt av erfarenheten från nyårsmiddagen placerades kuverten på liknande sätt. Rosa som färgtema kändes nästan självklart - vad annars för en tjejmiddag - men också för att jag ville få användning av de rosa linneservetter jag köpt in någon tid innan. För dukningen valde jag att ha kuvert med endast glas, bestick och servetter. Det fick räcka med att duka med vinglas som användes för både förrätt och varmrätten tyckte jag. Den här gången valde jag att duka med de Chateaux-glas och ett udda stort vinglasfrån Bistro-serien.

Snirkliga nysilverbestick och rullade servetter med breda metallicband i guld,silver och brons fick bli resten av kuvertet.

Utrymmet för dekor var mycket begränsat - jag valde att ta en stor ljuslykta där jag satte ned en ljusslinga och fem rosa tygtulpaner - bara 3 på bilderna men jag tyckte det behövdes mer och satte i två till. "Isbitar" lades runt "vasen", och två mindre ljuslyktor sattes på varje sida.

Vid små matbord får man vara en smila innovativ och anpassa dukningen efter utrymmet...
Kommentera