Att duka för 3 har sina utmaningar. Fördelen är att vi inte behöver möblera om i rummet och dra ut bordet från väggen - nackdelen är att det blir svårt att få någon riktig balans i dekor och dukning.
Inför en tjejmiddag som var tänkt att vi skulle vara 4, där en gäst avbokade med en väldigt genomskinlig anledning (inga fler inbjudningar från mig efter det...) så blev vi tre men jag lät det fjärde kuvertet stå kvar - bordet stod ändå var mot väggen så jag tyckte det fick bli så då. Platsen för dekor blir minimal - och jag håll det minimalt. En ljuslykta med "isbitar" fick stå i mitten med två grå och två ofärgade ljuslyktor på var sida. Vita tygrosor och små stickers fick pynta duken.

Hade jag tagit bort det överflödiga kuvertet hade det blivit en kal fläck - så jag lät det stå kvar. När vi väl börjat äta och prata så tänkte nog ingen på att ett tomt kuvert stod mot väggen...

Redan dagen efter blev det en hastigt upkommen middagsbjuden och återigen dags att duka för tre. Idag hade jag använt samma bas med lite omflyttning och andra uttryck men den gången blev det helt omdukat. Och väldigt lite dekor - några ljus och vita tygrosor - svårt att få till det bra med bara 3 sidor dukade... Dessutom blev jag lite tagen på sängen och fick dra ihop något snabbt...

En tjejmiddag i ruggiga november blev nästa tillfälle det dukades för tre - eller egentligen 4. Den :e kom inte - och det var förlåtligt, om man tampas med mental hälsa kan det ibland bli överväldigande att ta sig iväg till ett socialt tillfälle. Vinrött och grått kändes ombonat och lagom festligt en fredagskäll. Enkel mittdekor med röda och grå ljuslyktor, röda tygrosor - och "isbitar" som övrig dekor.

Chateaux-glas, Rörstrandsporslin, Johanna-bestick från Nils Johan med enkelt ihopdragna vinröda linneservetter med grå bomullsband om blev festbordets kuvert. "Isbitarna" lades också ut i hörnen på bordet för mer dekor.
Vid det här tillfället var det först uppdukat för 4 - och jag var nöjd med utfallet - men vi fick ett återbud och jag dukade om lite smått i sista minuten och det blev väl inte helt bra. För fyra var det tänkt att ha ett stort guldfärgad blockljus i mitten, med höstlöv, guldfärgade ljuslyktor och en liten ros vid varje kuvert som ett extra dekorinslag.

För att få till det med antalet glas som behövdes hade jag valt att införskaffa några vintageglas som jag tyckte skulle passa i den stämning jag ville få fram. Chateauxglasen användes för vamrätten, släta vinglas för förrätten och till desserten dukade jag olika vintageglas.

Men så blev vi tre - och det blev inte lika fint känner jag. Men jag gjorde mitt bästa, Dekoren sköts in mot väggen och i mitten - det blev kanske inte optimalt men ett avlångt bord dukar för tre som står mot en vägg med en långsida ger inte opitmala förutsättningar.

Glasen blev ungefär de samma - men jag valde att ha lite annan uppsättning av antalet vintageglas och sort.Snapsglasen med en ros i fick bli kvar och det som "blev över" ställdes i mittdekoren.

Senste tillfället när det dukades festligt för 3 så uppstod samma dilemma - hur få till det med tre sidor uppdukade och en sida tom? Balansen i dukningen blir helt "wonky" - men jag valde att ha mittkuvertet som utblickspunkten och det fungerade bra för det var där vår gäst satte sig och det var lite meningen att hon skulle ha bästa perspektivet mot dekoren.

Från kortsidorna blev det hela rätt så förskjutet...

Till för- och varmrätt fungerade det bra med tre kuvert, vi har numera flera av ungefär samma typ av glas - för desserten fick jag blanda lite - men jag tyckte det blev bra trots det lite klonkiga att duka för tre vid ett avlångt bord.

Kommentera