Inte mycket kvar på året när julaftonen nås och det dukas upp festligt på vårt matbord.
I år blev det mycket rött med accenter i vitt och rött. Vi brukar använda vissa saker varje år, som Rörstrand Swedish Grace, tygservetter - brutna eller ombundna med band, och sedan några år tillbaka det slipade glasen i Böhmisk kristall. För en gångs skull valde vi att ha en julsnaps så snapsglas från Kosta Boda, en julpresent från min mamma en gång för länge sedan, och slipade starkvinsglas - vi drack whisky till chokladpralinerna som är vår traditionella julaftonsdessert numera.

De vita linneservetterna veks (orkar inte mecka med stärkning varje gång...) och bands om med band i rött och guld. Till dukningen passade det bäst med guldfärgade rostfria bestick.

En festlig dukning blir extra festlig med ett arrangemang blommor i centrum. De enda röda blommor som fanns kvar i min lokala matbutik (jag är inte snobb när det gäller blommor för bordsdekor, jag köper dem i matbutiken) var rosor som jag inte kände för - och röda nejlikor i en bukett som jag delade upp för att få den röda jag ville ha här. Vasen placerades på en spegelskiva.

Ljus måste man ju ha - vi använde som nästan alltid batteriljus här. Två mässingsfärgade ljusstakar på var sida ramade in julgransdekor i vitt och rött, ofärgade och guldfärgade ljuslyktor. En ljusslinga med stjärnformade ljus lyste upp dekoren fint och ljusen reflekterades i "isbitarna" och "diamanterna" som strötts ut över bordsytan.

De röda och gyllene tonerna ger en ombonad och mysig känsla som passar bra för julen och den mörka årstid vi befinner oss i.

Kommentera