I år valde jag att gå loss med rött och accenter i guld. Klassiska julfärger alltså.
På linneduken lade jag över en röd bomullsduk med vävt mönster och invävda guldtrådar. En riktigt julig bas för Swedish Grace-porslin, guldfärgade bestick och slipade glas i böhmisk kristall. Snapsglas från Kosta Boda och second hand-fyndade starkvinsglas kompletterade.

Vita servetter i fint tunt linne vikta och ombundna med band i guld och rött toppade kuverten.

Ett arrangemang med röda nejlikor och en kvist av något som jag faktiskt inte vet vad det heter - fin utfyllnad i alla fall, placerades på en rund spegelskiva i mitten av bordet (jag använde måttband!). Mässingsfärgade ljusstakar, guldfärgade och ofärgade ljuslyktor och en ljusslinga fick stå för belysningen av bordet. "Isbitar" och "diamanter" ströddes ut över duken och några julgransprydnader i rött och vitt placerades ut.

Vi använde batteriljus, min man blir lite besvärad av röken från stearinljus dessvärre.

Edwin Blomqvist skulle få slaganfall och sätta "mattraditionspolisen" på mig för jag äter aldrig den traditonella julmaten numera. Dels tycker jag inte den är speciellt god, jag klara inte av att äta sill, köttbullar kan jag äta närsomhelt, prinskorv njä finns mycket godare korvar, kålsorter nej tack - och jag tycker inte julskinka är speciellt gott heller... Dessutom, vi är två personer varav en vegetarian som är glutenintolerant och jag har överkänslighet mot soja så...
Vad åt vi då? Till maken gjorde jag ägghalvor med majonnäs och tångkaviar, själv åt jag röra av grillad laxfilé, hackad lök. majjo och CF. Till varmrätten åt maken långkål (grönkål fräst i smör och kokad i grädde med sirap), Anamma-prinskorvar och ugnsrostade potatishalvor. Jag åt vildsvinsfile med örtig gräddsås och ugnsrostade potatishalvor. Lite tradition ändå - vildsvin istället för gris och filé istället för skinka...
Vi har en liten tradition hos oss att äta chokladpraliner och dricka konjak till som dessert efter julaftonens middag. I år öppnade vi en present jag fick av en väninna som 60-årspresent. En riktigt fin en - 21-årig whisky från Speyside, Glenlivet här, är inte billig... Vi bestämde redan när jag fått den att vi skulle öppna den på julafton. Och nej, vi använde inte tumblers, det är inte bästa glaset för whisky om man vill känna dofter och smaker fullt ut. De glas vi använde är egentligen inte optimala heller, men jag tycker de är snyggare att finduka med än de whiskyprovarglas vi har med "Stockholms Öl- och vinmässa" tryck på... Whiskyn i sig smakar fantastiskt, med en tydlig ton av toffee och lång eftersmak. Med praliner till... Ujujuj.

Vad är det egentligen som säger att man måste äta exakt samma mat varje år till samma högtid? Vi har inte barn och firar inte med andra familjemedlemmar av olika skäl jag inte tänker gå in på. Att bulla upp med en massa mat som man inte ens tycker är god och sedan inte äter upp - vad är det för mening med det? Jag har ätit lite som jag vill de senaste 6-7 åren och är lika nöjd för det med mina julmiddagar. Och det blir en lugnare och behagligare advents- och julperiod på det sättet.
Kommentera