Du kommer på att du vill fixa lite fint och duka upp festligt en helgkväll, alternativt får oväntat besök som det heter i reklamen...
 
Ingen panik.
 
Finns någons snygg duk i skåpen - fram med den snabbt. Hinner du stryka - bra, om inte, ett lakan som kanske är lite "rustikt skrynkligt" funkar det med. Har du en vacker (ren) sjal, lägg på bordet.
 
Ställ fram några fina ljusstakar eller ljuslyktor. Använd ljus/värmeljus som du har hemma. Vitt lakan/duk - blanda gärna några färger om du har olika färger på ljus. Annars fungerar alltid vita!
 
Servetter förstås - pappersservetter duger utmärkt, annars tygservetter om du har. "Sno ihop" och knyt, enkelt och dekorativt. Råkar du ha några fina band, tygband eller presentsnören, rulla ihop servetten och knyt om, enkel knut eller vacker rosett, vad du tycker ser fint ut.
 
Presentrosetter - lägg på duken eller på en enkelt bruten servett.
 
Glittriga bijouterier - fram med dem på duken, strössla eller lägg som en "slinga". Pärlhalsband? Drapera en ljuskandelaber eller ljusstake.
 
Har du ugnsfolie eller liknande hemma? Gör remsor och fäst som servettringar kring servetterna. Dra av bitar som kan användas som glasunderlgg.
 
Råkar det finnas pynt som t e x påskfjädrar - lägg på duken eller bind ihop snabbt och sätt som "bukett" i ett fint glas.
 
Tygblommor? Lägg på duken. Fina ljusmanschetter? Lägg på duken (eller använd som servettringar.)
 
Man kan använda mer än vad man tror och pynta sitt middagsbord med.
 
Vita servetter, vita ljus, guldfärgat och silverfärgat presentband är alltid bra att ha hemma som ett "lager".
 
Det finns pappersservetter av "finare" kvalitet, används med fördel om man vill ge sig på att ha brutna servetter istället för att använda band eller servettringar. Enklare brytningar som är snabba och lätta att lära sig kan du googla fram.
 
Råkar du ha virkade smådukar i skåpen? Lägg fram på bordet, som tallriksunderlägg eller flera i rad som löpare. Fina kökshanddukar - använd som servetter, tabletter eller "överdukar". Har handdukarna olika mönster men olika färger eller samma mönster med olika färger - fungerar fint ihop. Vik ihop, knyt en knut eller ha band om.
 
Pepparkaksformar kan bli fina servettringar i advents- och juletid. Glittergirlanger och julgranspynt blir fint som dekor på bordet.
 
Har du en stund över och möjlighet att hämta saker i naturen - ut och plocka och lägg på bordet. Eller om du hinner - ta en tur till närmsta matbutik och köp hem en billig bukett som du kan dela upp i småbuketter eller lägga på bordet.
 
Frukter och grönsaker är utmärkta att pynta festbordet med!
 
Som jag brukar säga - endast fantasin sätter gränser.
 
I slutänden är det enklaste vacker nog - en duk, en eller ett par ljusstakar och en fint bruten servett - det räcker långt!
 
Ugnsfolie som servettring. Litet tips - tunnare papperservetter kan med fördel läggas ihop två och två, då blir det lite fylligare och snyggare.
Eller som underlägg för glas.
Knyta ihop eller rulla ihop till en "blomma" är lätt och enkelt. "Blomman" kan användas både som servettbrytning att lägga på tallriken eller att lägga som pynt på duken.
 
Spara och återanvänd - sådana här brukar ibland pryda chokladaskar. Samla på dig ett litet lager - går att använda som dekor.
Strössla glittriga bijouterier på duken.
Sätt fjädrar i glas eller ljuslyktor.
Vackra hårspännen kan dekorera bordsytan.
Hobbystickers kan med fördel användas att pynta, på duken eller som servettring - använd inte till pappersservetter (river sönder pappret...) men till tyg fungerar det!
Kvällens dukning har grundats - och det blev ett kuddfordral som bas - som sagt, väldigt mycket kan användas som man kanske inte ser som dukningsmaterial. Förra veckans blommor har återanvänts - värmeljus och servetter användes på en vårfest förra året så nu tog jag fram det som inte gick åt den gången.
Med små medel och improvisation kan man komma långt!
 
Ha en jättefin lördag!
 

Kommentera

Publiceras ej