Servettbrytningar finns det ett gäng avancerade varianter av. Men det finns sådana som är enkla och inte behöver så mycket jobb med.
 
En av mina favoriter är kuvertet, eller väskan om man så vill. Veckla ut servetten.
Vik halvorna in mot mitten.
Båda halvorna viks in mot mittlinjen.
Vik ned ett hörn i den övre halvan.
Samma sak på andra sidan.
Vik ned den övre delen över den nedre.
Näst brytning brukar jag kalla "Fickan", man gör som en servettficka där man kan ha besticken. Bra brytning vid buffé, eller om man har förrätten på tallriken, då kan man ha servettpaket till vänster om tallriken. Lägg servetten så du har de "öppna sidorna" i övre hörnet. Rulla ned ena halvan som nedan:
Man kan antingen vika ned två "lager" som ovan, eller så tar man ett i taget och får en dubbel "kant".
Vänd "paketet".
Vik upp så du har en rektangel med en sned "kant" - nu har du ett servettpaket för besticken - eller om du bara vill använda servetten som den är, med placeringskort, meny eller kanske en blomma nedstucken i fickan.
En annan enkel brytning är Diamanten - den har olika namn och finns i lite olika varianter men är lätt att få till. Lägg servetten så här:
Vik sedan ett lager i taget ned mot "undre" hörnet.
Fortsätt med ett lager i taget - vik inte i kant utan lämna en liten bit för varje lager du viker. Vänd sedan på det hela.
Vik upp sidorna mot mitten.
Vänd upp servetten igen.
En annan jättelätt variant är en jag kallar Timglaset - man kan också göra den till en "Fluga". Börja så här.
Vik servetten så den bildar en rektangel.
Ta nu ett fint band, paketsnöre fungerar utmärkt - och bind bandet om ungefär mitten.
Beroende på hur hårt man drar åt bandet blir det som ett timglas - eller så drar man hårdare och vänder servetten på tvären - så har man en "Fluga" eller "rosett".
 
En väldigt enkel variant är en jag kallar "Öppen rulle". Den gör sig nog bäst med en struken och gärna stärkt tygservett - men en pappersservett går nog det med. Börja så här.
Vik sedan sidorna in mot mitten - platta inte till, vikningen ska lämnas "fluffig".
Lägg sedan ihop - lämna gärna en bit som nedan.
Man kan använda servetten som ovan - eller vända den på tvären.
Den kan ligga så här - eller man kan låta menyer och sådant sticka upp ur rullen.
 
En annan enkel men trevlig brytning är en av flera varianter på Pyramiden. Vik ut servetten helt. Vik sedan servetten på diagonalen. Vik sedan upp hörnet från den längsta sidan mot mitten:
Gör likadant på båda sidorna - då blir det en kvadrat.
Vik igen på mitten - så att mittlinjen kommer utåt.
Ställ upp pyramiden.
Man kan få en annan variant genom att vika servetten med mittlinjen utåt - då blir det så här.
Till sist - en annan varant av servettfick för bestick som är väldigt lätt. Ta en servett. Vik ut så den ligger så här:
Vik upp nedre delen och lämna en lagom kant. Vik sedan sidorna bakåt så du har en rektangel. Du har nu en ficka att lägga bestick - eller någon annat, i. Bredden på paketet avgör du lätt genom hur mycket du viker sidorna bakåt. Själv har jag vikt dem över varandra i den här varianten och knutit ett band runt. Bandet kan hoppas över eftersom tyngden av eventuella bestick håller ned det hela mot ytan.
Det finns många varianter av servettbrytningar - det finns många bra guider att googla fram också, för mer avancerade former av brytningar. "Bara" att öva och varför inte hitta på några egna enklare varianter? :)
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej