En festdukning kan göras hur utstuderad och avancerad som helst. Eller med enkla medel ändå kännas välkomnande och festlig.
 
I princip tycker jag det går att göra en dukning festfin även med engångsartiklar som pappersservetter, engångsdukar o s v. Men egentligen är det kanske bättre att använda tyg coh porslin som kan användas och återanvändas.
 
Å andra sidan går det åt vatten och tvättmedel när tyget tvättas och vatten och diskmedel när porslinet diskas så det kanske inte är en svart-vit fråga. Men jag lämnar det därhän - det här är ju inte en miljö- eller hållbarhetsblogg så den frågan lämnas till var och ens samvete.
 
Det enkla kan vara det väl så sköna så har man inte skåp och lådor fullproppade med ting att duka med så går det ändå att fixa något festligt till bordet.
 
Personligen tycker jag det räcker långt med t e x lite blommor. Levande är alltid vackert medn tygblommor kan bli fint det med, några ljus och en fint vikt servett. Blandat porslin/bestick/glas gör mig inte ett dugg, har man samma servetter på alla kuverten blir det ändå sammanhållet.
 
Är man inte flink på att bryta servetter går det lika bra att vika, rulla ihop och binda ett fint band runt. Har man inte band finns det några enkla och snabba servettvikningar som blir fina och inte är svåra att lära sig.
 
Kuvertet, pyramiden och bestickhållaren är tre som inte är svåra, se beskrivningar längre ned.
 
Blommor behöver inte vara värsta jätteuppsättningen med dyra blommor. Billiga buketter från lokala matbutiken eller liknande duger bra. Särskilt om man delar upp i mindre buketter, kortar skaften och sätter i glas/burkar/ljuslyktor som fungerar bra som låga vaser.
 
Ljus är alltid fint på ett duka bord. Blandade ljusstakar gör inget alls. Har man inte annat så är vita ljus alltid fint, tidlöst och klassiskt.
 
Mer än så tycker jag faktiskt inte är nödvändigt. Till vissa tillfällen är more more och jag tycker det är superkul att göra något riktigt överdådigt - men vid andra tillfällen är less more, ibland är det det enkla och sparsmakade som blir det finaste.
 
Här gick jag all in för en Halloween-dukning.
Men här gjorde jag det väldigt basic...
Har man inte blommor eller möjlighet att ha blommor eller grönt på det dukade bordet - så i alla fall ljus och/eller värmeljus.
 
Beskrivningar på tre servettbrytningar som är lätta att göra och inte tar alltför långt tid.
 
Kuvertet. Vik ut servetten så den ligger så här:
Vik sedan nedre delen så kanten ligger mot mitten.
Gör samma sak med övre delen.
Vik sedan ned hörnen i övre delen.
 
Vik ned den övre halvan över den nedre och du har ett kuvert att lägga på tallrikarna.
Pyramiden. Öppna upp servetten och vik den på diagonalen så det blir en triangel. Vik sedan in från kanterna så det blir en fyrkant.
Vänd på servetten så den "öppna" linjen kommer nedåt, vik sedan upp till en triangel igen.
 
Vik ihop på mitten - nu har du en pyramid.
Besticksfickan - kan användas för bestick men också en blomma eller grönt kvist, namnlapp eller dylikt. Börja med att vika ut servetten.
Vik ned en kant.
Du kan ha en enkel kant eller vika ned en bit till för dubbla kanter.
Vänd på servetten.
Vik upp en halva så fickan hamnar uppåt/utåt.
En knut kan också bli en fin servettbrytning - vik ut hela servetten, "sno ihop" servetten på diagonalen och knyt i ena änden. Det kan bli som en liten blomma eller bara en knut... Här hade jag också lagt menyer under servetten - man kan också placera en bordsplaceringslapp på det sättet.
Det behöver inte vara krångligt...
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej