Vit bas, arbeta med färg i servetter och ljus och andra dekordetaljer ( t e x blommor eller band som används som servettringar) och i trycksaker som inbjudningar, menyer och placeringskort.

Utgå gärna från en färg (eller två) i planeringen från början – antingen med det som finns hemma redan eller det man tycker är fint – börja gärna att köpa in detaljer som passar med bestämd färg i god tid om det behövs. Vet man att man vill ha rosa servetter och grå ljus t e x så kan det vara bra att sprida ut inköpen över tid så det inte behöver bli ett jättehål i plånboken på en gång.

Med samma bas kan man ändå få fram lite olika utseenden på sina dukningar, det behövs inte jättemycket för att med samma grund”ingredienser” få fram några olika dukningar.

Dukning I

Vit duk, vita servetter. Brutna servetter. Vita rosor i central men låg blomsteruppsättning. Ljusgröna ljus och konfetti gjort av ljusgrönt papper och hålslagare. I inbjudningarna valdes gröna löv som motiv, bordsplaceringar skrivs ut med samma motiv och likaså menyer.

Dukning II

Dagen efter blir det ny middag (jag har fått planera det så vid ett par tillfällen i livet, när bostaden inte räckt till och jag fått ha familj på en fest och vänner på en annan, dagarna efter varandra eller ett par dagar mellan…).

Dela upp de vita rosorna i mindre buketter i glas som småvaser. Ställs längs med bordet, med mellanrum för ljusstakar med vita ljus i.

Basduken är den samma förstås. Den här gången tar du fram vita servetter, rullar ihop dem till en snygg rulle och fäster ett grönt band om – tyg eller presentsnöre är mindre viktigt.

Trycksakerna är nu på grönt papper – motiv är inte så behövligt här, det räcker med den gröna färgen som tar upp detaljer som gröna servettband, konfetti och det ljusgröna i de vita rosorna.

Samma bas – men uttrycken blir ändå olika med små ändringar.

Lördagsmiddag – du dukar upp med en vit duk och lägger på en rosa löpare. Servetterna är rosa, tyg eller papper, som du viker i en rektangel och sedan knyter ett fint guldfärgat band om. Dra åt bandet litet så servetten får lite av timglasform.

På löparen har du ett guldfärgat blockljus i mitten och framför varje kuvert placerar du ett snapsglas med en enda rosa blomma i. I övrigt sätter du ut vita värmeljus där det passar i dukningen.

Veckan efter, ny lördagsmiddag.

Har du turen att blommorna hållit sig fina (inte ovanligt med t e x nejlikor), samla ihop dem och sätt dem i en låg skål som en uppsättning i mitten. Byt ut ljusen mot grå ljus – eller någon annan färg du tycker är fint med rosa. Grå servetter som du bryter i en enkel brytning, eller vita servetter som du binder om med ett rosa band.

Samma grunder, två olika uttryck.

Spontanfest en fredagskväll

Kompisen du inte träffat på ett tag ringer när du precis fått på dig myskläderna och säger ”vore så kul att ses ikväll, jag tar med mig lite vin och chokladpraliner”. Självklart vill du träffa kompisen som du inte sett på ett tag och mat ska du ändå fixa så…

Du hinner (och orkar inte) dra ut och köpa blommor eller något så det som finns hemma är det som får utgöra dukning.

Du har en linneduk som är lite skrynklig men det gör inte så mycket, på med den – läste ett trick om att spraya vatten på duken med blomsterspruta och sedan dra ordentligt med handen över ytan – men torkningen tar lite tid så en lätt bohemiskt skrynklig duk får utgöra grunden i spontanfestens dukning.

Förra veckans blombukett ser lite ledsen ut – dra av kronbladen på blommorna och strö dem över bordet. Har du ljus eller servetter som tar upp kronbladens färg, toppen, annars, vita servetter, brutna eller med band i passande färg som servettringar och vita ljus är alltid gångbara.

Lördagsmiddag med gäster

Du hade redan planerat för en middag dagen efter – och har inte riktigt tid nu heller för att handla blommor och fixa och trixa.

Ta några låga skålar – plus om de är av klarglas, annars använd vad du har. Fyll dem med vatten och ta kronbladen från gårdagen och fördela i skålarna. Ställ skålarna längs bordet och gruppera med ett ljus och ett värmeljus. Vita ljus eller ljus i färg som passar – är kronbladen vita passar vad som helst, är de rosa är gröna detaljer till fint. Eller vad det nu var för färg på blomstren…

Vita servetter som viks till ett litet ”paket” och bind om med guld- eller silverfärgade band.

Använd och återanvänd.

Juldukning

Rött och guld är väldigt juligt och fungerar alltid i en fin juldukning. Basen får gärna vara vitt, vit duk t e x. Röda tulpaner i en låg men generöst tilltagen vas får utgöra centralpunkten i julaftonens dukning. Tulpaner kan hålla länge om de sköts väl, upp till två veckor har jag haft tulpanbuketter.

Några blockljus i guld ställs ut längs bordet och röda och guldfärgade julgranskulor i mindre format läggs ut där det finns plats.

Röda servetter eller vita med vackra röda band om på kuverten.

En vecka går fort – rätt som det är blir det nyårsafton.

Plocka bort de röda julgranskulorna men låt de guldfärgade ligga kvar. Låt ett guldfärgat ljus bli mittpunkt och placera ut några vita värmeljus bredvid i linje med blockljuset – eller, ställ ut vita blockljus på linje med det guldfärgade.

Om tid och möjlighet finns - klipp ut stjärnor i guldfärgad kartong och strö dessa på duken- och/eller klipp också till några ”nyårsmaskeradmasker” och lägg dessa lite här och där på duken, eller så många så det blir en liten ”nyårsmask” per kuvert, dessa kan du fästa snöre på så det blir servettringar. Alternativ lägga ovanpå en vikt servett.

Om guldkartong inte finns och tid för extra pyssel saknas – vita brutna servetter passar helt perfekt till en nyårsmiddag, eller prydligt ihoprullade med ett guldfärgat eller vitt band som knyts i en generös och vacker rosett om servetten.

De röda tulpanerna delas upp och läggs en på varje kuvert – vill man att de ska hålla så är det bra att linda blött hushållspapper om snittytan, stör det dig inte att ha ett silverinslag, linda lite ugnsfolie om så hushållspappret hålls på plats och döljs, eller om du föredrar, linda ett vitt eller guldfärgat presentband om så det täcker hushållspappret och håller det på plats.

Får du tulpaner över så sätt dem gärna i en låg vas och ställ in på toaletten eller ställ på något bord/hylla i hallen.

Fler gäster än tulpaner – lägg tulpanerna löst i mitten som en kedja på bordet eller vad som passar och får plats.

Tjejmiddag på fredagskväll

Inbjudningarna gick ut på vitt papper nedstoppade i grå kuvert Du dukar med en vit duk, en grå löpare med silverfärgade ljus och har använt gamla rosa tygblommor som du dammat av, kortat skaften på och bundit ihop som en girlang med silverfärgade presentband och lagt längs hela bordet. Vid varje kuvert står ett snapsglas med en enstaka rosa blomma i.

Placeringskorten har du gjort av överblivna grå kuvert genom att klippa ut framsidorna, skrivit på namnen på ena halvan och sedan vikt dubbla som ”tält” och placerat mot varje kuverts vattenglas.

Rosa servetter i vacker men enkel brytning pryder kuverten.

Lunch med föräldrar och/eller svärföräldrar på söndagen

Ta blommorna som stått i snapsglas vid varje kuvert och samla ihop i 2 lite större uppsättningar i glas eller ljuslykta som kan passar som vas.

Ställ en rad med tre värmeljus som mittpunkt, helst i lyktor av klarglas eller färg som passar med det grå och rosa. Ställ de två buketterna i linje med värmeljusen, så raden börjar och slutar med en blomvas. Alternativt ställ ett ljus i ljusstake i mitten, så raden blir bukett, värmeljus, ljus, värmeljus, bukett.

Girlangen gjord av tygblommor kan tas bort helt – eller om tid och ork finns, ta isär girlangen, ta några tygblommor och linda om skaften med silverfärgat presentband och lägg dessa på snedden mellan ljusen och vaserna så varannan blomma pekar ”nedåt” och varannan ”uppåt”.

Vita servetter ombundna med silverfärgade band eller presentsnören toppar kuverten.

Med enkla medel kan man använda en bas och göra om den till en ny och annorlunda dukning. Men om du inte har annat än den vita duken, vita servetter och värmeljus och olika ljuslyktor i olika färger och stuk?

Går ändå att variera. Olika brytningar på servetterna, olika sätt att placera ljuslyktorna – finns det blommor eller i alla fall tygblommor kan dessa användas på så många olika sätt att det ändå blir variation.

Blommorna kan arrangeras i en stor uppsättning i mitten – men försök alltid hålla det lågt så inga skyms för varandra. Samma blommor kan delas upp i mindre hållare, glas eller ljuslyktor eller små burkar/skålar fungerar perfekt.

Är blommorna lite ledsna eller på utgång – lägg dem som dekor direkt på duk, med eller utan kortade skaft. Eller om de börjat krokna rejält – dra av kronbladen och strö ut på duken.

Inga blommor men gott om ljus? Ställ ljusen längs hela bordet – gör inget om det är olika storlekar, längder eller t o m färger på dem, kan bli väldigt fint ändå. Har du tomma glasburkar i lite större format kan de bli riktigt fina med blockljus i.

I nästa dukning som följer tätt in på placerar du ut ljusen på annat sätt så har du en ny dukning.

Några förslag med eller utan blommor i dukningen:

I

Tulpanbuketten med blandade färger ställs i en låg vas eller skål och får utgöra centralpunkten i dukningen. Värmeljus har placerats på resten av bordet i vita ljuslyktor av olika modeller. Servetterna har brutits i ”Kuvertet”.

II

Nu har buketten delats upp i mindre vaser och ställts ut i rad längs bordet. Mellan varje liten bukett finns det värmeljus (tänkt på att inte placera dessa för tätt så värmeljusen riskerar att antända blommorna) och nu har de vita lyktorna bytts ut mot färgade lyktor i lite olika men med blommorna passande färger.

Servetterna har vikts i en annan enkel brytning, där man lägger servetten så spetsarna pekar uppåt, nedåt och åt sidorna. Vik in sidorna men lämna spetsarna uppåt och nedåt. Finns det blommor så det räcker kan en blomma läggas på varje servett.

III

Påskmiddag med familjen. Du har valt ett ganska traditionellt utseende på påskmiddagens dukning, en gul påsklilja per vas är utställt med vita värmeljus i vita ljuslyktor och ljuslyktor i klarglas blandat mellan varje vas. Vita servetter som är brutna så det är som påskharar med långa öron ligger på kuverten (här behövs ett snöre eller band för att hålla ihop brytningen).

IV

Brunch med vännerna annandag påsk. Ta fram en låg glasskål av lite större storlek, eller flera mindre. Finns ingen glasskål går djupa tallrikar eller liknande också bra.

Ta av påskliljorna blomhuvuden och lägg dem i vattenfylld(a) skål/skålar. Ställ dessa som centerpunkt i dukningen. Ställ ut ljuslyktor överallt annars där plats finns på bordet.

Rulla ihop servetterna och lägg dem på kuverten, eller vik i en enkel brytning, t e x Pyramiden och lägg/sätt på kuverten.

V

Fest bara för att. Blommor kostar och sen står de bara och blir trista och skräpar ned. Fram med alla ljuslyktor och tomma glasburkar (diskade såklart), placera dem som löpare längs med hela bordet med passande ljus i.

Naturfärgat paketsnöre är lätt att få tag på och kostar inte så mycket. Vita servetter – veckla ut dem, nyp tag i mitten och forma en ”strut”. Knyt om med paketsnöre, lämna en ganska generös längd ”fritt hängande”.

Skriv ut placeringskort på vanligt skrivarpapper eller texta för hand. Gör ett litet hål i namnlappen, trä igenom en fritt hängande bit på snöret om servetten och knyt till. Placera servetten på kuvertet eller till vänster om.

VI

Dagen efter middag. Några tillresta gäster stannar över helgen och man vill ha lite mer fest..? Välj ut liknande ljuslyktor, bra om färgen hänger ihop. Ta bort resten av lyktorna. Ställ de som valdes ut med ljus i så lyktorna bildar en ”slinga”.

Vik de vita servetterna till rektanglar, lägg på kuverten. Bind ihop bestick med paketsnörena från förra festen och knyt till en fin rosett eller en enkel knut (inte för hårt bara, man ska ju få ut besticken) och lägg ovanpå besticken.

VII

Lördagsmiddag hemmavid. Vita värmeljus i färgade ljuslyktor på rad längs mitten av bordet. De vita servetterna bryts i enkel form, t e x som en servettficka, vik ut servetten så den blir som en rektangel. Vik upp en lagom kant så en ficka formas, där läggs besticken. Vik bakåt kanterna så det blir som ett paket och lägg på kuvert eller till vänster om kuvertet.

VIII

Två dagar senare är det nyårsmiddag. Du har glittriga örhängen och halsband som inte använts på år och dag och ligger i någon låda. Ta fram allt.

Ställ ut ljuslyktor utspritt över bordet. Lägg ut dina framplockade bijouterier över bordet. Om det finns, lägg gärna ett örhänge per kuvert som prydnad på en enkelt hopvikt servett ovanpå kuverten. Har du bordsplacering kan ”lapparna” fästas i örhänget eller läggas mellan servetten och örhänget.

Eller – ställ ljuslyktorna i en rad längs bordet. Lägg ut bijouterierna längs så de bildar en ”löpare” längs raden med ljuslyktor. Gör som ovan med servetter och örhängen eller bryt servetter i enkel men fin variant, pyramiden är lätt och ser fin ut, eventuella bordsplaceringslappar kan lutas mot foten på ett av glasen i kuvertet.

Följande exempel är inte precis tänkta för festmiddagar som nyår, jul, födelsedagar o s v. Men kanske kan användas när man vill ha det lite festligt men inte har så mycket pengar i plånboken och/eller inte har något hemma som kan användas och inte tid att fixa något.

Du har vitt hushållspapper med lite kraftigare kvalitet. Ett fint blått glittrigt presentsnöre som blev över från något. Vanliga vita värmeljus. Ljuslyktor i olika stuk och färger.

Ditt vanliga porslin, bestick, dricksglas och några olika blandade vinglas.

Du har också några vita lakan i linneskåpet – fram med ett, stryk och lägg på bordet. Fram med porslin, bestick och glas. Fram med ljuslyktorna – har du några i blått, toppen, annars, ta de som du tycker är vackra att se på när ljusen brinner i dem. Eller vanliga ljus i ljusstakar om det är vad du har hemma.

Riv av lagom bitar av hushållspappret, rulla ihop och knyt om det glittriga blå presentbandet. Lägg på eller till vänster om kuverten.

Om det räcker så kan du använda det blå presentbanden som girlanger på bordet, klipp av lagom längd och ”krulla” med en sax eller kniv.

(Måste självklart inte vara blått, går ju med vilken färg som helst.)

Till nästa exempel finns vita servetter, överblivet färgat skrivarpapper, ljus och värmeljus och ljuslyktor. Du har också frukter i en skål.

Riv remsor av det färgade pappret – eller klipp om du föredrar det. Ta dina vita servetter och rulla ihop, ta remsorna av papper, lägg dem runt om servettrullarna och fäst med tejp på baksidan.

Ställ ut ljuslyktor och/eller ljusstakar i en rad på bordet – matchar dessa pappret i servettringarna är det bra, eller så använd färger som kontrasterar om det finns. Lämna plats mellan – och lägg en frukt mellan varje ljusstake/ljuslykta.

Om du inte har vare sig ljuslyktor eller ljusstakar kan du använda små fat och ställa värmeljusen på, dra remsor av ugnsfolie och sätt som servettringar kring ihoprullade eller vikta servetter så matchar ”silvret” i värmeljusen med ”servettringarna”.

Grönsaker kan användas att pynta bordet med.

Rödlök är inte bara gott utan också fint att se på.

Några rödlökar i skål eller på fat som mittendekor på ett dukat bord eller lägg dem en och en mellan ljuslyktor i rad. Dra av skalet och lägg över duken som ”kronblad” på en blomma.

Små lökar, vitlök eller shalottenlök kan läggas som prydnad på servetter. Blad av purjolök kan strimlas och stickas in mellan servett och servettring. För att nämna några exempel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej