Här kommer fler förslag på dukningar som inte behöver kosta skjortan eller använder sådant som finns hemma.
 
Dukningsförslag 7
 
Vit duk. Använd gärna ljus som brunnit en bit - släng inte sådna utan spara för senare tillfällen. Olika färger och längder utgöra temat! Ställ ut ljusen över duken, arrangera dem som du tycker ser fint ut.
 
Pappersservetter - vita eller i färg som tar upp någon färg i ljusen. Eller rent av hushållspapper om du har ett med fint mönster. Rulla ihop eller gör en superenkel brytning. Servetterna i dukningen nedan är tunnaste möjliga kvalitet, sådna som säljs i storpack. Jag lade dem dubbelt och försökte göra brytningen som kallas pyramiden - men servetterna var för sladdriga för att hålla formen. Då får man göra så gott det går- så jag lät det bli som bilden visar. Grundbrytningen i Pyramiden men enkelt lagda liggande istället för stående.
Har du gamla kollegieblock - riv av bitar från omslagen och använd till bordsplacering. Eller skriv ut/handskriv på vanligt vitt papper och låt dubblera som servettringar kring de hoprullade servetterna.
 
Plocka blommor eller löv eller bärris, vad som finns enligt säsong och lägg på duken eller ställ i små glas och placera ut där det passar.
 
Dukningsförslag 8
 
 
Vit duk. Papper eller pappersservetter i en färg som finns hemma och du tycker om. Vik/riv/klipp längder som passar i längd och bredd för glasen som står framför varje kuvert och lägg pappret/servetten som en sammanhållande längd under glasen.
 
Servetterna kan vara vita med band som passar till remsan under glasen eller i färg med remsan och brutna.
 
Lägg en liten blomma på varje kuvert - behöver inte vara äkta, man kan göra små stiliserade blommor med hjälp av pappersservetter t e x. Eller lägg en liten chokladbit i fint papper eller något annat litet som ser fint ut.
 
Ljusen kan vara vita eller ta upp en annan färgdetalj, några blommor i små vaser i mitten på bordet som en uppsättning.
 
Placeringskorten skrivs ut eller handtextas och fästs i banden som knutits om servetterna eller lutas mot ett av glasen i kuvertet.
 
Dukningsförslag 9
 
 
Lägg omslagspapper, sådant som ser ut som "gammaldags" paketpapper, eller en remsa av wellpapp på rulle över en vit duk. Lägg på tvären och "bind samman" kuvert på varje sida om bordet.
 
Knyt "vanliga paketsnören" om servetterna eller gör servettringar av samma papper som använts till "vepor".
 
Spara vin och/eller champagnekorkar - dessa används som hållare för placeringskort och/eller läggs som dekor på bordsytan.
 
Köp billiga röda blommor, dela upp i mindre vaser, t e x burkar eller glas. Knyt pakersnören runt "vaserna" eller om du har ork och tid - klä in "vaserna" med samma papper du använde till "överdukarna".
 
Ställ värmeljus där det passar - vita passar förmodligen bäst om det inte råkar vara adventstider - då kan det bli fint med röda.
 
Fler dukningar i morgon - ha det gott!
 

Kommentera

Publiceras ej