Jo, det kan dra iväg kostnadsmässigt för attiraljer när man vill festduka.
 
Men det måste ju inte kosta skjortan.
 
Mitt tips är ändå att satsa på en fin duk, linne eller bomull, gärna i vitt eller naturfärg - en neutral grund som alltid passar, vill man ha in färg så finns det många andra sätt att göra det.
 
Likaså med tygservetter. Linne är högtidligt och lyxigt men bomull tycker jag fungerar minst lika bra. Stora kedjor brukar ha tygservetter till bra pris, ilband med reaerbjudanden. Eller så botaniserar man i second hand-butiker - det går att hitta mycket fint till överkomlig peng.
 
Man kan ofta komma långt med vad som finns hemma. Ett lakan fungerar utmärkt att ha som duk, särskilt om man har någon form av överduk. Överdukar kan vara allt möjligt - återigen, man måste inte investera i allehanda löpare i olika färger.
 
En vacker scarf kan fungera utmärkt. Omslagspapper är också användbart. Tapetvåder som blivit över eller en gardinlängd blir också fina löpare eller vepor över en basduk.
 
Gnistrande kristallglas ser alltid vackert ut - men är inget måste det heller. Använd vad du har i skåpen, köp billiga glas på olika kedjor/varuhus, fynda i second hand och antikbodar. Att allt inte blir lika gör inget, tvärtom tycker jag att en blandning blir jättefint.
 
Porslin är kostsamt och få av oss kan köpa en komplett servis på en gång kanske. Vill man samla ihop en liten samling kan man alltid köpa en del i taget. Med tålamod får man i alla fall en bassamling på kanske 4 tallrikar och 4 assietter.
 
Annars - det som finns i skåpen fungerar utmärkt.
 
Precis som med glas kan förstås porslin fyndas på second hand - tänk Myrorna, Stadsmissionen och sådana ställen.
 
Silverbestick är även det kostsamt. I en antikbod hittade jag fina nysilverbestick i "gammalt stuk", både till förrätt och vamrätt, 6 par, för ca 350 kr. Men även här - använd det som redan finns hemma om du vill spara pengar.
 
Att spara saker som kan återanvändas är inte så dumt. Fint omslagspapper på ett paket? Spara, kan användas till bordstabletter eller en löpare, beroende på hur mycket papper det är förstås.
 
Fina band runt paket, chokladaskar e t c - spara, går att använda som servettringar eller knyta om besticken för varje kuvert. På julafton senast dukade jag upp med band runt servetterna - banden hade jag just sparat från en chokladkartong.
Presentsnören fungerar utmärkt att knyta om servetter eller "bestickspaket", göra servettringar av finare papper om man har hemma, snören och hobbypärlor fungerar också bra.Svarta presentsnören blev en bra servettring här.
Fina band kan man köpa för inte alltför stor peng i varuhus eller från nätbutiker - olika typer av pryl/hobbybutiker kan också ha mycket användbart utan att det blir tomt i plånboken. Fina spetsband kan också hittas för liten peng att användas som band runt servetter eller "bestickspaket."
Ljus hör ett festdukat bord till. Vita förstås, fungerar alltid, jag brukar på att när det är extrapris, även färgade ljus som reas om det är färger som tilltalar. Ljus är ju ett bra och enkelt sätt att få in färg i dukningen.
 
Spåna fritt. Själv har jag köpt "glasdroppar" avsedda för akvarier för 10 kronor paketet i lite olika färger. Vill man vara riktigt sparsam så räcker det ju med ett paket med klara stenar.
 
Saker som är avsett för annat än dukning kan med fördel användas att dekorera festbordet med. Har du fina bijouterier i lådorna? Fram med dem på bordet. Större ljuslyktor och mindre glas kan fungera bra som vaser till små blomupsättningar. Prydnadssaker kan dekorera ett bord, julgransprydnader, stickers - särskilt om de är lite glittriga, hobbypärlor - vad som kan se fint ut, fram med det på bordet. Här använde jag stickers som blev som "vattendroppar" på duken.
Stor fest och mindre plånbok? Låna!
 
Att duka ett fint och välkomnande bord för fest behöver inte bli så dyrt att det sätter käppar i dukningsambitionerna. Tänk fritt och var inte rädd att använda sådant som är avsett för något annat. Gamla repiga vinlyskivor - använd som tallriksunderlägg.
 
Fina kökshanddukar? Bra som servetter eller ha som tabletter eller lägg som löpare eller liknande.
 
Gamla dammsamlande tygblommor? Rengör, kapa eventuellt av "stjälkarna" och gör små bordsdekorationer. Här kapade jag tygtulpaners "stjälkar" så det kunde sättas i en ljuslykta till en bordsdekoration.
Några veckor senare använde jag "tulpanerna" igen, men nu som en sorts bordsgirlang där jag bundit ihop "blomstren" med fjädrar och små påskkycklingar.
Och sedan band jag ihop några med bomullssnöre och fäste stickers på dem och lade som en dekor på en sommarlunch. Löparen är kökshanddukar!
Kolla i lådor och skåp och se dig omkring . mer än vad man tror kan användas att dekorera ett bord med. Gamla hårspännen t e x. De svarta rosorna som skymtar mellan de återanvända påskfjädrarna är hårspännen. Servetthållarna också!
Spåna vilt och tänk fritt - att rodna ett fint festdukat bord är lättare om man har linnedukar, tjusiga linneservetter, kristall och "finporslin" och dyra silverbestick - att använda de resurser man har parat med fantasi och fritt tänkande - det är lite mer pysslande men det är ju det i alla fall jag tycker är roligt! Och det blir ett festbord som stikcer ut och kanske kan fungera som något för bordgrannar att inleda ett samtal om.
 
"Övning" ger förutom färdighet också nya idéer och uppslag. Så varför inte testa redan till helgen - för dig själv, för en eller flera till, börja med att göra så fint du vill och kan med det du har hemma. Det kan bli hur fint som helst.

Kommentera

Publiceras ej