Släpp loss fantasin! Var inte rädd att ta till oväntade material, användningsområden, blanda och mixa fritt.

Festen börjar med en inbjudan. Det beror lite på vilken typ av middag/fest som ska gå av stapeln. Nyår, födelsedagsmiddagar, studentbjudningar e t c tycker jag gott att man bjuda in via post – det är en speciell känsla att få en inbjudan i posten som någon lagt ned tid på för att just en själv ska känna sig välkomnad till fest.

Förtryckta inbjudningar finns att köpa – det är ju det enklaste sättet. Själv tycker jag det är roligt att göra egna – det är inte så svårt. Med vanligt skrivarpapper, sax och lim eller eventuellt, hålslagare och band kan man göra personliga inbjudningar.

Bestäm först ”tema” eller färger. Man kan använda färgat skrivarpapper eller istället leta fram en bild som passar tillfället. Champagneglas/flaskor eller fyrverkerier för nyår, kycklingar, tulpaner, harar för påsk, vackra höstfärgade löv eller frukter till en höstfest, fina blommor i pastellfärger till vårfest – o s v

 
 
 
 
 
 

Bilden kan man spara ned och sedan kopiera till dokumentet som ska användas som inbjudan. Man kan ha en bild eller sätta den som ”bård” genom att klippa in flera bilder på rad.

Under bilden skrivs sedan inbjudningstexten. Man välkomnar till tillfället, ska man inte ha fler än kanske 4-5 inbjudningskort kan man gärna skriva ut namn/namnen på de som inbjudan avser.

Vad middagen/festen gäller ska förstås framgå, och datum och plats för festen. Skriv gärna ut det datum du vill ha svar – jag föredrar att skriva klart och tydligt ”svar senast”, alla har kanske inte koll på kryptiska gamla traditionella koder som O S A eller R S V P.

Självklart kontaktuppgifter till den som svaren ska lämnas till. Är det lite ”finare” tillfälle och kanske fler än 2 gäster – sätt gärna ut dresskod. De flesta etikettsexperter menar att man inte ska frångå vedertagna koder men jag tycker nog att de flesta kan förstå begrepp som ”vardagsfint”, ”nyårsfest” och liknande – är det mindre fester där man ofta känner sina gäster hyfsat väl vet både gästerna och värden/värdarna vad som brukar gälla i ”finhetsgrad.”

Formatet på inbjudan kan man testa sig fram med – enkla A5 är lätt och behöver inte så mycket pyssel annat än att klistra in någon bild man valt för festtemat.

Färgat papper och färgade kuvert är ett enkelt sätt att följa upp en temafärg – men vanligt vitt papper är inget fel, man kan ju låta färgen på den bild man valt följa temat, om färgen inte är för ljus kan man använda färg på skriften – man kan också använda stickers som följer upp färgen. Använder man vanliga vita kuvert kan man ju med fördel sätta på några fina stickers som har ”rätt” färg så blir det ändå lite extra. Här meny med rosa blomma och grön text för att följa dukningen - på samma sätt man redan i inbjudan använda sitt bestämda färgtema.

 

Gör man inbjudningarna själv på datorn med ett ordbehandlingsprogram kan man använda olika typsnitt – ju ”flottare” fest, ju ”snirkligare” typsnitt – lek och experimentera för att hitta det som du tycker ser fint och festligt ut.

Ska man ha menyer och placeringskort på festen kan man med fördel låta bilden från inbjudan gå igen där och använda samma typsnitt även där – det blir ett sammanhållet utseende för festen på det sättet.

 
 
Att välja tema är ett hjälpmedel att bestämma färger och föremål för bordsdekor som ljus, blommor och så vidare. Teman kan vara allt möjligt. Säsongsbetonat i färg och dekor som används eller kanske har man ett fint porslin med vackert mönster i en färg – då kan färgen få bestämma vilka färger som ska användas i dekor och även i inbjudningar, placeringskort o s v.
 
Varför inte använda andra färger än väntat för en säsongsbetonad dukning? Svart-vitt för juldukning, vita och svarta julkulor, vita ljus, glitter o d sätter ändå säsongen. Eller Halloween utan att behöva ha spindelväv och skallar på bordet – svart och orange är typiska färger och det kan räcka med det för att sätta säsongen.
 
När duken/dukarna/bordstabletterna lagts ut är det dags att duka upp varje kuvert. Det är modernt att sätta kuverten direkt på bordet, men det tycker jag ser ofärdigt ut och det kan öka ljudnivån i onödan. Har du en vacker bordsyta som du vill visa fram – använda åtminstone bordstabletter under varje kuvert.
 
I dukningssammanhang betyder kuvert tallrikar, bestick och glas för varje person. Det är alltid bra att börja med tallrikar, bestick och så glasen – då är det lättare att korrigera och flytta runt om det behövs och då vet man också hur mycket pynt det finns plats för på bordet. Kuvert med tallrik, servett, bestick och glas:
Var inte rädd för att mixa om det inte finns porslin, bestick och glas så det räcker till att alla kuvert ska vara lika – försöker man hålla sig till en färg eller mönster brukar det ändå bli en enhet.
 
Servetter är s a s pricken över i-et – tyg eller papper är inte så noga – men här tycker jag det är bra att använda samma så långt det går och också att använda samma typ av band/servettringar till alla kuvert för det blir det som ger ett sammanhållet intryck.

Som servettringar/hållare kan man använda snöre, presentband, tygband, papper – vad som helst som går att använda som servetthållare.

Placeringskort är inte ett måste, men trevligt om man är 5 eller flera – om det inte är en högst informell bjudning av enklare slag, då är det rätt onödigt.

Att ha bordsplacering är inte för att styra och ställa och vara högfärdig – det är faktiskt ett sätt att försöka underlätta för sina gäster.

Är det ett tillfälle av lite ”snoffsigare” slag och flera vid bordet kan det lätt bli så att de som redan känner varandra ”klumpar ihop” sig och gäster som kommer ensamma eller inte känner så många kanske blir lite utanför. Det är trevligare för de som är nya i sällskapet, kommer själva utan sällskap eller är lite blyga att eventuella gängkonstellationer bryts upp och blandas lite. Som den där lite blyga är jag bara tacksam om värdar har tänkt igenom sin bordsplacering lite – det försöker i alla fall jag alltid göra !

Namnkort eller placeringskort är lätt att göra själv. Man kan låta servettringar av papper dubblera som placeringskort, man kan använda adressetiketter. Såg ett tips att använda omslagskartongen till kollegieblock som placeringskortspapper, billigt och snabbt! Det finns också färdiga, både dubbla som man kan ställa som ett ”tält” på eller vid kuvertet och enkla. Bitar av vanligt papper i lagom format kan användas och sättas fast i gaffeln. Spåna fritt, det finns ingen begränsning annat än ens fantasi här!

Så kommer vi till pyntet av bordet – kuverten med servetter och allt är en del av det visuella och en del av pyntet tycker jag – men så finns det ju mer eller mindre bordsyta att dekorera också.

Blommor förstås – alltid trevligt med blommor på festbordet. Tänk på att man helst inte ska ha höga blomsteruppsättningar så de skymmer gästerna för varandra, håll ö h t taget dekor och pynt lågt så gästerna kan se varandra över bordet. Man kan använda ljuslyktor, mindre glas o d för att få vaser i lagom höjd.

Blommor kan förstås bli hur dyrt som helt – men det brukar gå bra att köpa en bukett av billigare slag i de flesta matbutiker. Köp gärna blommorna 2-4 dagar innan middagen/festen, och sätt dem i vatten och gärna gödning så hinner de slå ut.

Sedan kan man placera blommorna på sätt som ser fint ut och fungerar bra med dukningen. Vill du ha knoppigt utseende på blommorna så köps de samma dag så de inte hinner slå ut. Eller använd tygblommor om du har hemma.

Ljus, ljus och ljus. Investera i några fina ljusstakar (second hand brukar vara bra ställen att hitta sådant på) och värmeljushållare/ljusfat – ljus och fina ljusstakar kommer man långt med.

Använd fina prydnadssaker om du har det – porslinsfiguriner, glassaker, ett vackert slipat glas som vas. Speglar, fotoramar med snirkliga kanter. Fina skålar/vaser – kan fyllas med annat än blommor och bli roliga dekorationer. Undvik helst krukväxter – jord har inte på matbord att göra…

Fina bijouterier som mest ligger oanvända? Dekorera med dem. Clips kan bli servetthållare, halsband girlanger e t c. Rengör noga innan de placeras i en dukning så klart!

Vita servetter och ljus ser alltid fint ut, så satsa gärna på att ha ett lager av det hemma – det behöver inte vara dyrt eller mängder men när ett paket tar slut så skaffa dit ett nytt är mitt tips.

Det finns många slags fina servetter i olika färger och mönster – själv brukar jag ha ett par olika färger, med eller utan mönster hemma - och matchande ljus.

En dukning med vit duk och vitt porslin kan bli riktigt fin och festlig med servetter och ljus i en annan färg – vilken som helst som du tycker är fin. Eller ens porslin kanske inte är vitt, då kan den färgen följas upp i servetter och ljus eller servettringar till vita servetter.

Presentsnören i silver och guld kan också vara bra att ha hemma i lager. Man kan använda både som servetthållare och göra girlanger att lägga upp på bordsytan. Guld och silver fungerar till i stort sett allt och var inte rädd för att blanda guld och silver!

Inte ovanligt att det finns ugnsfolie eller sådant hemma – kan också användas att dekorera festbord med.

Ofta behöver man inte köpa hem massa nytt för att man vill festduka sitt bord, ljus och servetter behöver inte vara dyrt men är bra att ha tillgängligt. Man kan med fördel använda sådant som finns hemma redan!

Låt idéerna flöda och fantasin vandra fritt – och du kommer att bli ett dukningsproffs – i alla fall så kommer dina gäster att känna sig som att de välkomnas till ett festbord som lagts ned omsorg på och mer deras trivsel i sikte!

 

 

Kommentera

Publiceras ej