Det enkla är nog så vackert - en festdukning måste inte vara överdådig, avancerat och komplicerat uttänkt.
 
Har man inte resurser eller tid så kan ett festbord bli fint med enkla medel.
 
Ljus (eller för all del ljusslingor) lyfter ett bord, så ett litet lager med vita ljus och värmeljus kommer man långt med.
 
Vita pappersservetter och gärna någon färg till är också bra att ha ett litet lager på, gärna sådana av "finare" kvalitet som ger lite lyxkänsla och blir festligare än de tunnare varianterna.
 
Sedan är det bara att sätta igång och pynta sitt festbord. =)
 
Vita lakan går bra att använda om man inte har stora vita linnedukar att grunda dukningen med.
 
Ljus kommer man som sagt långt med - och man kan använda allt möjligt till dekor.
 
I den här provdukningen har jag lagt ut linneservetter som bordstabletter - har man linneservetter så lär man ju använda dem till avsett användningsområde - men man kan ju använda tårtpapper eller pappersservetter till tabletter. Dekoren är superenkel, några ljus och rosa stickers - sådana man kan hitta i hobby- eller prylaffärer.
Servettdukningen är jättelätt men ser trevlig och genomtänkt ut. Så här gör man. Vik upp servetten:
Vik "halvorna" upp mot mitten.
Både den undre och övre "halvan" viks mot mitten.
Vid ned hörnen i den övre "halvan".
Båda sidorna:
Vik till sist den övre "spetsiga halvan" över den nedre "halvan".
Inte så svårt väl? =)
 
I de här två provdukningarna har jag använt servetter att göra pynt av - man "snor ihop" servetten, en bit eller hela och rullar ihop eller "knyter" en bit så blir det som små stiliserade blommor som man kan placera ut på bordet.
 
Ett enda stort ljus eller en kandelaber kan räcka som dekor.
Ett ljus och några blommor.
Samma ljus i en annan provdukning.
En vacker duk eller som här där jag använt en sjal i provdukningen, kräver inte så mycket pynt, några ljus i fina lyktor eller ljusfat fungerar - några blommor kan man förstås också med fördel använda.
En färgglad löpare,några säsongspassande ljus med några fjädrar och vackert mönstrade pappersservetter - en påskdukning som livskamraten och jag åt vår påskmiddag vid förra året.
Superenkel variant - omslagspapper, stor lykta med ljusslinga i och kvistar från parken - att pynta med det som finns i naturen är billigt och går fort om man har trädgård eller närliggande park att botanisera i.
Har man kanske virkade dukar, arv eller något man själv gjort kan man använda dem i lite rustika och gammeldags dukningar. Som tabletter, eller som jag gjort här - som löpare. Några ljus och kanske fina servettband - har man paketband eller liknande så kan man göra servett"ringar" av det - också jättenkelt att göra servettringar av papper, kanske skriva ut en fin bild och använda på servettringen, fastsatt på en servettring av papper eller centrerad på det utskrivna som används. Återanvänd, spara gärna fina band som kan användas senare.
Här ovan har jag använt gamla tygblommor i en DYI-dekoration - håller på att göra mig av med gamla dammsamlare...
 
Inlägg med hur man gör servettringar av papper kommer längre fram. Enkelt beskrivet - klipp ut en remsa papper i lagom bredd och längd. Rulla eller vik ihop servetten. Klipp ett jack i vardera ändan av pappersremsan och lägg remsan om servetten. Sätt ihop pappersremsan med hjälp av jacken i ändarna. Man kan förstås också klistra eller tejpa. Alla sätt är bra...
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej